Piroska
-2 °C
5 °C

Olcsóbb szórakoztatóelektronika a csatlakozás után?

2004.04.05. 15:53
A hazai szórakoztatóelektronikai piacot sem hagyja érintetlenül az uniós csatlakozás. Az árakat és a vásárlók döntéseit a még mindig magas hazai általános forgalmi adó és a vámterhek változása befolyásolhatják.
Május elseje után a magyar vásárlók az európai unió bármely országából különösebb nehézség és főleg további költséget jelentő vámeljárás nélkül juthatnak - akár az interneten keresztül - a vágyott szórakoztatóelektronikai készülékekhez. Megszűnnek az unión belül a vámhatárok és az értékre vonatkozóan sem lesz korlát, ezért például a Bécsben megvásárolt legdrágább házimozi is lábremegés nélkül áthozható Hegyeshalomnál, igaz a "Mehrwertsteuer" már nem lesz visszaigényelhető (kivéve az uniós adószámmal rendelkező vállalkozásokat).

Ha a hazai szórakoztatóelektronikai készülékek forgalmazói az európai piacokon jellemző árakon kívánják kínálni portékájukat, nem hagyhatják figyelmen kívül a kontinensen kiemelkedően magasnak számító 25 százalékos általános forgalmi adót (csak Dániában és Svédországban hasonlóan magas az áfa). Az összes uniós szomszédunkban alacsonyabb az áfa (Szlovákiában és Ausztriában 20 százalék), sőt nagyobb utat bevállalva még kisebb sarcot vetnek ki a megvásárolt holmikra (Németországban 16 százalék, Franciaországban 16,9 százalék, Nagy-Britanniában 17,5 százalék). Persze a hazafuvarozás költségeivel is számolni kell.

Nem minden változás kedvező

Nem lesz viszont eltérés az unión kívülről származó termékeket terhelő vámok tekintetében. Május elsejétől a távol-keleti vagy amerikai eredetű DVD lejátszó, vevőerősítő, hangsugárzó stb. után végső soron nekünk is ugyanazt a vámot kell megfizetni, mint minden uniós vásárlónak. Mindegy lesz, hogy a készülék egy holland kikötőnél vagy a ferihegyi reptéren érkezik az unió területére.

Ez persze azt is jelenti, hogy rövidesen megváltoznak a jelenleg érvényes, nem az EU-ban gyártott szórakoztatóelektronikai termékekre vonatkozó vámok, és az új vámtételek nem minden termék esetében jelentenek kedvező változást.

A televíziós készülékek - legyen azok képernyője képcső, plazma vagy folyadékkristály - esetében most még ügyes "tarifálás" esetén csupán 5 százalék a vám, ez május 1-től 14 százalékra nő. A DVD lejátszók és felvevők, valamint a kihalóban lévő videomagnók vámja 10 százalékról 14 százalékra nő.

Olcsó projektor és kamera

Az igazi házimoziban használatos vetítő - ma már elterjedt elnevezéssel projektor - vámja viszont a jelenlegi 10 százalékról 0 százalékra csökken, ha az alkalmas a személyi számítógépek képének kivetítésére is (márpedig szinte mindegyik készülék tudja ezt). A projektorokat érintő örömteli vámcsökkenés sajnos egyedüli kivételként nem érinti a már klasszikusnak számító három katódsugárcsöves vetítőket, ezek vámja ugyanis 14 százalék lesz.

A nem európai eredetű hangsugárzókat és hangerősítőket eddig sujtó 12 százalékos vám is jelentősen, 4,5 százalékra csökken. A vevőerősítők ("Receiver"-ek) vámja is 6 százalékkal lesz kisebb, 15 százalék helyett csak 9.

Néhány további jelentős vámtételváltozás: kazettás/Mini-Disc/CD rekorder 10 százalékról, 2 százalékra; fejhallgató 10 százalékról, 2 százalékra; videokamera 10 százalékról, 4,9 százalékra; digitális fényképezőgép 10 százalékról, 0 százalékra.

A forgalmazók a boltok polcaira kerülő egyes készülékek árát persze elsősorban a versenytársakhoz igazodva fogják kialakítani, és nem szabad elfelejteni, hogy sok szórakoztatóelektronikai termék készül Európában, sőt idehaza is, de a vámtételek változása bizonyára kihatással lesz rájuk.