Gusztáv
-4 °C
1 °C

Idén 250 millió forint jut a HTEC-programra

2006.05.11. 17:05
Az Egyesült Államokban és Dél-Kínában működő technológiai központok az üzleti kapcsolatok kialakulásában nyújtanak segítséget a magyar cégeknek. Eddig úgy tűnik sikeresen.

Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) 250 millió forintot szán az idén a magyar cégek külföldi üzletkötését elősegítő HTEC-programra, és ebből az összegből 216 millió forintra már szerződést is kötött a programot irányító HTEC Nemzetközi Technológiai Kht-val, mondta Kovács Kálmán informatikai miniszter csütörtökön. A Hungarian Technology Center (HTEC) programot 2003-ban indították.

Milliók a milliókból

Elsőként az egyesült államokbeli Fairfaxben, a Washingtonnal szomszédos észak-virginiai megye Vienna városában nyitották meg a Magyar Technológiai Központot, míg a Hongkong tőszomszédságában lévő a dél-kínai Shenzenben tavaly október közepén. Az elmúlt év végéig 8 cég kapott 142 millió forint állami támogatást, és ennek révén eddig 560 millió forint bevételt értek el. Az idén eddig 11 cég kapott 16,3 millió forint támogatást.

A csütörtöki sajtóeseményen Gerald L. Gordon, az amerikai Farifax megye gazdaságfejlesztési hivatalának elnöke elmondta, hogy Magyarország az egyetlen ország, amely ilyen központot működtet az USA-ban, és ezért az ottani cégek kelet-európai üzletkötéskor bázisuknak tekintik. Az Egyesült Államokban az üzletkötést alapvetően befolyásolja a személyes kapcsolat, és minél többet tudnak az amerikai üzletemberek egy országról és annak cégeiről, annál nagyobb az esélye a megegyezésnek.

Bejárat Amerikába

Kovács Kálmán elmondta, hogy az amerikai és a kínai iroda működtetése 60-60 millió forintba kerül az idén. Ez utóbbi képviseli a magyar cégeket Vietnamban és Indonéziában is. A központok megnyitásának és működtetésének célja az, hogy a magyarországi kis- és közepes cégek által előállított magas tudástartalmú termékek és szolgáltatások könnyebben bejussanak a külföldi piacokra. A sajtótájékoztatót annak kapcsán tartották, hogy csütörtökön Budapesten konferenciát rendeztek a HTEC-programról.