Timót, Xénia
-4 °C
3 °C

Hackertámadások várhatók jövőre

2002.12.13. 13:51
Az IDC 2003-as előrejelzése szerint jövőre olyan komoly hackertámadás várható, mely akár egy teljes napra megbénítja az internet működését - írja a News.com. Az IDC vezető elemzője, John Gantz szerint egy Irak elleni háború felvillanyozhatja a hackereket. A szakember szerint ugyanakkor tovább fejlődik az IT és telekommunikációs piac, melyek teljes jövő évi forgalma meghaladhatja az 1900 milliárd dollárt. Az iparágon belül egyes területeken ugyanakkor stagnálást, vagy kismértékű visszaesést prognosztizált az IDC.
A prognosztizált terrorcselekmények különféle formában testesülhetnek meg. "Elképzelhető, hogy a támadók elosztott szervertúlterheléses (DDoS) támadást intéznek nagyobb szerverek ellen, behatolnak rendszerekbe, vagy akár a hálózat kulcselemei ellen intéznek fizikai támadást" - jelentette ki John Gantz, az IDC nevű kutatóintézet vezető elemzője. Gantz mindezt egy telekonferencián mondta, amelyen ismertették a jövő évi technológiai fejlődésre vonatkozó előrejelzéseiket. Gantz szerint egy esetleges Irak ellen háború felvillanyozza majd a hackereket.

Tízből hét bejön

Az IDC listája minden évben 10 előrejelzést tartalmaz, köztük igen optimistákat is. A vezető elemző például kifejtette, hogy a cége szerint az információtechnológiára, illetve a telekommunikációra költött összegek 6 százalékkal nőnek majd. 2003-ra a teljes költés elérheti az 1900 milliárd dollárt. Gantz hozzátette: az adat az Egyesült Államok IT-költésén és a multinacionális technológiai cégek adóbefizetésén alapszik.

Az IDC által készített előrejelzés a cég több mint 700 elemzője megkérdezésével készült. Gantz elmondta, hogy a tavalyi tíz jóslatuk közül hét beigazolódott. Az elemző kiemelte, hogy a tavalyi jóslatok közül bevált, hogy a streaming média terjedni fog, a vállalatok újraírják biztonsági terveiket, és hogy a webes szolgáltatások körüli felhajtás eléri a hisztéria szintjét.

Az IDC elismerte, hogy voltak olyan előrejelzései is, amelyek nem teljesültek. Ilyen volt például a digitális azonosítási szolgáltatások (mint például a Microsoft's Passport) széleskörű elterjedésére vonatkozó jóslat. Szintén rossz feltételezés volt az, hogy az IT-ipar újjáéledése 2002 közepén elkezdődik.

Linux felfalja a Unixot

Az IDC más megállapításokat is tett a jövőre vonatkozóan. Szerintük a közepes teljesítményű szerverek piaca az idei lanyhulás után élénkülni fog 2003-ban. A 64 bites rendszerek csak lassan terjednek, a Linux pedig piacot szerez a Unix rovására. Gantz szavai szerint: "a Linux felfalja a Unixot". Az IDC jelentése azt is tartalmazza, hogy egy újkeletű trend szerint a vállalati alkalmazások (mint például a tőzsdével kapcsolatos szoftverek) főként összekapcsolt Linuxos szervereken (klasztereken) futnak.

Az IDC szerint egyre jellemzőbb lesz a IT-szolgáltatások kihelyezése, emiatt az egyes feladatokhoz kötődő IT-fejlesztések piaca stagnál, esetleg visszaesik. Világszerte legalább 5 százalékkal csökken a telekommunikációra fordított pénzek nagysága. Ugyanakkor egyes területeken (például Kína, Indonézia, Oroszország) jelentősen emelkedik a telekommunikációs befektetések nagysága. Ezeken a piacokon szintén többet fektetnek majd mobilhálózatokba.

Negyvenmilliárd e-mail naponta

Az online üzenetek mennyisége 27 százalékkal bővül, ám ez nem jár együtt a termelékenység növekedésével. A naponta elküldött e-mailek száma 30 százalékkal nő és elérheti a 40 milliárd darabot. Az azonnali üzenőszolgáltatásokat használók száma megduplázódik, és meghaladja a 30 milliót. A spam-ek, automatikus figyelmeztetések, és értesítések száma megközelíti majd a teljes e-mail forgalom 40 százalékát. "Mindenki több spamet fog kapni" - mutatott rá Gantz.

Egyéb IDC előrejelzések
A mobiltelefonok száma jövőre meghaladja a 1,5 milliárdot, az e-mail fiókoké pedig az egymilliárdot. A PC-k száma 600 millió körül alakul, az internet használóinak száma 700 millió lehet, míg mobil internetet 250 millióan használnak majd. A szélessávú kapcsolattal rendelkező háztartások száma elérheti a 80 milliót. Az IT költés-900 milliárd, míg a telekommunikációra fordított összeg 975 milliárd dollár lehet. Az internetes kereskedelem értéke meghaladhatja az 1500 milliárd dollárt.

A digitális fényképezés előretör, ám a fotóipar továbbra is filmalapú marad. A naponta rögzített digitális képek száma (származzanak szkennelés útján, digitális kamera, vagy mobileszköz használatával) az év végére eléri a papíralapú képek számát. A 10 jóslat közül Gantz kiemelte, hogy a szoftverpiac növekedése szerény, 7,5 százalékos lesz. A legnépszerűbb alkalmazások a biztonsági szoftverek és a más szoftverek kezelésére szolgáló programok lesznek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!