Koronavírus adatok

2021. nov. 30.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Elza
2 °C
8 °C

Letöltésben utazik az Intel és a Bertelsmann

2005.04.01. 10:15
Zenét, filmet, játékot és csengőhangot árul majd közösen a neten az amerikai chipgyártó és az európai médiakonglomerátum.

A világ első számú félvezetőgyártója, az amerikai Intel Corp. és a legnagyobb európai médiacsoport, a Bertelsmann együttműködést tervez filmek, zenés klipek és játékok internetes letöltésére és cseréjére alkalmas technológia kifejlesztése érdekében.

Az Intel olyan PC-k, notebookok és mobilkészülékek számára fog chipeket gyártani, amelyek kompatibilisek a Bertelsmann-csoport arvato nevű cége által előállított online file-cserélő platformmal. Az arvato a múlt héten indította be új, GNAB nevű internetes platformját, amely a gyártók és a viszonteladók számára egyaránt lehetővé teszi, hogy zenei fájlokat, filmeket, csengőhangokat és játékokat kínáljanak legálisan a felhasználóknak. A Bertelsmann reményei szerint az új platformot internetszolgáltatók, mobilcégek és televízióállomások is megvásárolják.

A Bertelsmann régóta kacsintgat

A terv meglepte az elemzőket. A Bertelsmann, amely 50 százalékos tulajdonosa a világ második legnagyobb lemezkiadójának, a Sony BMG-nek, korábban erőteljesen fellépett a központi szerver nélküli, főként fájlcserére kifejlesztett "peer-to-peer" rendszerek szoftvereit készítő cégek, így például a Grokster és Morpheus ellen, amelyeknek felhasználói filmek és zeneszámok millióit töltötték le az internetről - és egy fillért sem fizettek értük. Az Intel viszont más cégekkel karöltve tiltakozott a kalózkodás túlzott üldözése ellen, attól tartva, hogy ez visszavetné a technológiai fejlődést.

A Bertelsmanntól mindazonáltal az együttműködés gondolata sem volt idegen: már 2000-ben megállapodást kötött a híres-hírhedt Napster fájlcserélő hálózattal, tavaly novemberben pedig arról szóltak a hírek, hogy a Groksterrel tárgyal egy közös - legális - peer-to-peer szolgáltatás beindításáról.

Barrett bizakodik

Az Intel az utóbbi időben a személyi számítógépek egyre lassabban növekvő piacáról a 200 milliárd dolláros szórakoztatóelektronikai piac felé kacsintgat. A vállalat alapító tagja annak a szervezetnek, amely a PC-k, a szórakoztatóelektronikai, valamint a mobilkészülékek kompatibilitását szorgalmazza, bár ez idáig az erős verseny miatt sem a televíziók, sem a mobiltelefonok gyártásába nem sikerült bekapcsolódnia. Craig Barrett vezérigazgató azonban bizalommal tekint előre: felgyorsult a hardver, az online tartalomszolgáltatás és a kommunikáció fejlesztésének konvergenciája, állítja, a három terület egységén alapuló digitális otthonok már a közeli jövőben megjelenhetnek.