16:00, December 06.
Marokkó 0
Spanyolország 0
Education City Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 06.
Portugália 0
Svájc 0

Külföldi befektetők az Index.hu Rt-nél

2000.04.19. 12:00
Kedves Olvasók!

Nem könnyű ilyenkor benne maradni valami karónyelős, hivataloska tudósításban, pláne szögletes sajtóközlemény-szövegben, muszáj kiszólni, kicsikét meghatottan. Nem egész tizenegy hónap után az Index.hu Rt., mindannyiunk Indexe valódi nagyvállalattá nőtt, az egész internetes piac egyik legnagyobbjává. Gratulálunk tehát mindannyiunknak! Olvasóknak, újságíróknak, szerkesztőknek! Köszönjük a támogatást, kitartást, türelmet, minden egyebet! Most veszünk egy nagy levegőt, aztán kezdődik a még igazibb munka, elkölteni ezt a rengeteg pénzt, úgy, hogy valami világszínvonalszerűt tudjunk létrehozni. Most már nem lehet lacafacázni.
Kedves olvasók!
Megyünk ezerrel tovább!

Uj Péter

Mostan pedig zökkenjünk vissza rendes tudósításba.

Külföldi befektetők az Index.hu Rt-nél

Két külföldi befektetési csoport összesen 25,1 százalékos tulajdonrészt vásárolt az Index.hu Rt-ben. A net.IPO Aktiengesellschaft Gmbh befektetési bank 16.7%-os, míg a Német Befektetési Társaság Rt. 8.4%-os tulajdonrészt szerzett a cégben.

Tulajdonosok

A befektetés után az Index.hu Rt. 25.1% külföldi intézményi pénzügyi befektetők, 14.57%-a pénzügyi magánbefektetők, 9.96%-a a cég munkatársainak, míg 50.37%-a a cég vezetőinek tulajdonában van.

A frankfurti tőzsdén jegyzett net.IPO Aktiengesellschaft Gmbh Európa legnagyobb internetes befektetési bankja, Frankfurtban, Párizsban, Milánóban és Rómában tart fenn irodát. Befektetései között szerepel a wallstreet-online németországi leányvállalata, a Finance Net S.A. Franciaországban, a Soldionline S.p.A Olaszországban, valamint a spanyolországi Web Finantial Group S.L.

Az Index 2000 első negyedévében megduplázta látogatóinak számát, a Törzsasztal regisztrált felhasználói közössége 50 ezerre nőtt, míg a teljes site-on a havi oldalletöltések száma meghaladja a hatmillió oldalt.

Befektetők

A Német Befektetési Társaság Rt. 100 százalékos tulajdonosa, a frankfurti tőzsdén jegyzett Deutsche Balaton Broker-Holding AG (DBBH AG) külföldi tulajdonain kívül Magyarországon is jelentős szerepet játszik, mint pénzügyi befektető. Többek között birtokolja a Magyar Külkereskedelmi Bank Rt 5 százalékát. A wiesbadeni székhelyű DBBH AG jegyzett tőkéje 1998. december végén 12,4 millió német márka, az anyacég piaci kapitalizációja meghaladja a 40 milliárd forintot.

A Német Befektetési Társaság Rt jegyzett tőkéje 2 milliárd forint, saját tőkéje pedig 2,7 milliárd forint. Jogelődje, az Első Magyarországi Német Értékpapírkereskedelmi Kft. 1989-ben alakult, majd 1990-ben részt vett a Budapesti Értéktőzsde alapításában, amelynek azóta is állandó tagja.

A DBBH AG a net.IPO Rt 84,1 százalékának tulajdonosa. A frankfurti tőzsdén jegyzett, 50 millió márkás tőkével rendelkező net.IPO Rt. profilja nyilvános részvénykibocsátások interneten keresztüli lebonyolítása.

Az index.hu portál hirdetési bevételei az év első negyedében meghaladták a teljes előző évi reklámbevételt, míg a cég teljes első negyedévi bevételei magasabbak mint az előző év teljes bevételeinek fele.

Az alapításkor az Index.hu Rt-nél huszonöten dolgoztak, a cégnek jelenleg 60 munkatársa van.

A jelenlegi befektetés az eddigi legjelentősebb kelet-európai internet-tartalomszolgáltatási befektetés, a tranzakció összege meghaladja a nyolcszázmillió forintot. Az Index.hu Rt. a befektetés nyomán rendelkezésére álló összeget a tartalomszolgáltatás fejlesztésére, vertikális-szakmai portálok indítására, ill. a kelet-európai regionális piacon való megjelenésre kívánja fordítani.

11 HÓNAP 19 PILLANATA

Index-történet a kezdetektől napjainkig

1999. május 17.
- Kőrösi Ákos, az akkori Inventra Kft. tulajdonosa, valamint a korábban is sikeres portált működtető szerkesztőség (vezetői: Nyírő András főszerkesztő, Gerényi Gábor, Uj Péter, Kéki Balázs, Takács Viktor) emlékezetes sajtótájékoztatón jelenti be, hogy új hírportált indít Index néven.

1999. május 18.
- A Pannon GSM alapító szponzorként az új lap mellé áll.

1999. május 19.
- Az új lap működésének második teljes napján már ,,hozza az eredményt", a Medián Közvéleménykutató webauditálása több mint 20 ezer címlapletöltést mutat erre a 24 órára.

1999. május vége - június eleje
- A szerkesztőség határtalan lelkesedéssel, nehéz körülmények között, az Inventra két szobás irodájában dolgozva stabilizálja a lap vezető szerepét a hazai internetes hírpiacon.

1999. augusztus 15.
- Az Inventra 450 négyzetméteres irodát bérel a Victor Hugo utcában, a fejlesztések bevételéből folyamatosan finanszírozza a szerkesztőség munkáját, új gépeket vásárol így teremtve meg a sikeres munka feltételeit. A szerkesztőség (és az Inventra munkatársai) fellélegezhetnek...

1999. október 1.
- Takács Viktor felelős szerkesztő mellé Ökrös Csaba érkezik ugyanebbe a pozícióba.

1999. október 15.
- Az Index elindítja ingyenes levelezőrendszerét, i-mail néven. Még október folyamán befektetőként és ügyvezetőként csatlakozik a céghez Reisz Attila, a Microsoft Magyarország volt első embere.

1999. november
- A cégbíróság bejegyzi az Index.hu Rt.-t, vagyis az Index 50 millió forintos alaptőkével részvénytársasággá alakul, ezzel egyidőben magánbefektetők segítik a cég növekedésének finanszírozását.

1999. december 8.
- Nyírő András főszerkesztő bejelenti lemondását. A lap vezetését Uj Péter mint hírigazgató, valamint Gerényi Gábor tartalomfejlesztési igazgató veszi át.

1999. december vége
- Megindul az IndexRAdio adása, amely rövid idő alatt csúcsokat dönt a hazai internetes rádiózás történetében, legsikeresebb adásait több ezren hallgatják. Újabb magánbefektetők csatlakoznak a tulajdonosokhoz, a korábbinál jelentősen magasabb árfolyamon.

2000. január
- Két éves a Törzsasztal, Magyarország legnagyobb internetes vitafóruma és közössége.

2000. február
- Számos új Index-melléklet jelenik meg, pl. a dvd.index, az exit.index a természetjáróknak, a puska.index-be bárki feltöltheti tananyag-segédletét, a linux.index pedig napi friss linuxos hírekkel és letöltésekkel szolgál.

2000. március eleje
- A lap olvasottsága az utolsó három hónapban nagy mértékben emelkedik, a Medián nyilvános mérési adatai alapján a címlapletöltések száma már meghaladja a napi 50 ezret!

2000. március közepe
- Átfogó, erőteljes Index-reklámkampány indul az írott sajtóban.

2000. március 15.
- Az Index terjeszkedik: többségi tulajdont szerez a legeredetibb hazai freewebszolgáltatást birtokló Tár.hu Kft.-ben, elkezdődik az Index-Tár integrált szolgáltatások fejlesztése.

2000. április 3.
- Teljes körű látvány- és tartalomstruktúra-váltás a lapnál. Sasvári József és Hatos Kriszta dizájnja (Lenhardt Tamás új Index-logójával kiegészítve) az olvasóknak is tetszik, a dizájnváltás után alig egy héttel nézőcsúcs közel hetvenezres címlapletöltéssel. Új rovatok indulnak, a szerkesztőség létszáma tovább gyarapszik, dr. Rényi András kerül a kulturális rovat élére, míg Nagy László a tőzsderovatot vezeti.

2000. április 8.
- Az Index.hu kinőtte irodáit, ezért újabb 250 négyzetméternyi irodát vesz bérbe ugyanabban az épületben.

2000. április 19.
- Az Index.hu Rt. bejelenti, hogy külföldi pénzügyi befektetők vásárolják meg a cég 25 százalékát. Az a csapat, amely nyáron még nem volt más, mint két belvárosi szobában barkácsoló tucatnyi lelkes ember, újságírók, fejlesztők, vezetők mára - újabb munkatársakkal kiegészülve - milliárdos értékű médiavállalattá vált.  • Hírek
  • Hírek