Függő informatikusok

2001.01.15. 19:28
A siker, pénz, nők, csillogás beütni látszik az informatikusok körében is: Amerikában mostanában kezdenek kidőlni az évek óta túlhajszolt, folyamatos teljesítménykényszerben alkoholon, drogokon és koffeinon pörgő alkalmazottak.
Mark már hat éve programozóként dolgozott egy kaliforniai hájtek vállalatnál, amikor végre rászánta magát, hogy rendesen befeküdjön detoxra. Ekkorra sikerült olyan szinten szétinnia magát, hogy már napokig képtelen volt dolgozni. A 31 éves informatikus már tizenéves kora óta rendeszeren tömény alkolhollal fertőtlenítette szájüregét, és ezt a hobbiját masszív fizetése és a gyakori céges bulik mellett egészen a napi fél üveg Jack Danielsig tudta fokozni.

Legális koffeintabletták
A Geek.com ajanlata energiahiányra
A sorozatosan másnaposan és késve munkába érkező programozót a cég ennek ellenére nem fenyegette pénzlevonással vagy elbocsátással. A munkaerőhiánnyal küszködő amerikai vállalat vezetősége még abba is belement, hogy Mark otthonról dolgozhasson, hogy ne kelljen több kifogást találnia a késésekre.

Egy tipikus történet az informatika könyörtelen világából.

Szakértők megfigyelése szerint bár a hivatalos statisztikák nem jelzik a veszélyt, valójában hamarosan katasztrofális méreteket ölt az alkohol- és drogfogyasztás az informatikai vállalatok alkalmazottai körében. A Stanford Universal Medical Center egy nagyvállalatnál végzett felmérésével arra a következtetésre jutott, hogy a dolgozók 12 százaléka életveszélyes alkoholfüggőségbe bírta inni magát, míg egy New York-i rehabilitációs központ új ügyfelei 40 százalékát sorolta a kokain- és speedfüggő IT-menedzserek közé.

A kutatók az összegyűjtött, legendaként terjedő sztorikból levonhatták, hogy a legnépszerűbb önpusztító tevékenység az IT-iparban is az alkohol, amelyet az illegális gyorsítók (speed, kokain, ecstasy) követnek szorosan. A felmérés készítőinek figyelmét minden bizonnyal elkerülte, hogy a dolgozók közül sokan receptre kapható gyorsító és lassító hasátú gyógyszereket is nyomnak.

Illegális speed
Az IT-menedzserek kitartásának forrása
A lehetséges magyarázatok listáján elsőként a vállalatok és a termelés hihetetlen sebességű növekedésének kombinációja szerepel, ehhez jön még a rendszertelen munkavégzés, a szétcsúszott időbeosztás és nem utolsó sorban a relatíve magas fizetés. A problémát tetézi, hogy az Intel-kategóriájú nagyvállalatokat leszámítva a kisebb cégeknek nincs egészségügyi szabályzatuk, nem tartanak fenn semmiféle egészségügyi felügyeletet, s így alkalmazottaikat gyakran évekig nem látja orvos.

Több név nélkül nyilatkozó szenvedélybeteg ismerte el, hogy a másnaposságtól antiszociális lett, kerülte munkatársait, ezáltal hatékonyabban dolgozott és nem beszélgetett vagy mászkált fel s alá. A cégvezetés minden esetben szemet hunyt a dolgok felett, amíg a munkát elvégezték. Az sem igen érdekelte őket, ha esetenként a fél vállalat egyszerre indult leadni a kokainmegrendeléseket.

Digitális munkához digitális terápia

A Recovery 2000 program speciálisan a folyamatos munkával elszigetelt tech-ipari alkalmazottak számára találta ki az e-mail-terápiát. A szervezők szerint a levélben beonyolított kezelések eredményesebbek lehetnek olyan közegben, ahol a jóval gyakoribb a digitális kommunikáció, mint a közvetlen találkozás.

A szakemberek azt is megfigyelték, hogy a hagyományos, például a Névtelen Alkoholisták csoportjában alkalmazott tizenkét lépcsős kezelések helyett az informatikusoknak sokkal inkább bejön a téma orvosi megközelítése. Az unalmasnak tartott terápiákat messze elkerülő menedzserek a méregtelenítő gyógyszereket részesítik előnyben a alkohol- speed- vagy kokainalapú problémáik enyhítésére.  • Tippek
  • Hírek