Melinda, Vivien
-5 °C
3 °C

Elkapták az Apple-részvényárfolyamot megborító rémhírterjesztőt

2008.10.29. 18:29
Viccnek indult, ötmilliárd dolláros tőzsdei balhé lett abból pletykából, hogy Steve Jobsnak szívrohama volt. Most elkapták az álhír forrását, és azt vizsgálják, nem szándékos tőzsdei manipuláció volt-e az egész.

Elkapták azt a rémhírterjesztőt, aki Steve Jobs szívrohamának álhírével nemrég olyan hisztériát indított el az Apple befektetői között, hogy a cég részvényárfolyama néhány óra alatt megingott, és a hivatalos cáfolatig a cég piaci értéke közel ötmilliárd dollárt csökkent. Bár a nyomozás állásáról hivatalosan még nem adtak ki információt, az Ars Technica értesülései szerint egy 18 éves fiatalember volt a rémhír eredeti forrása, aki puszta szórakozásból találta ki, és terjesztette el a mesét a népszerű 4chan fórumon.

A pletyka hamar szárnyra kelt, eljutott a CNN blogjáig, onnan pedig egyenesen a tőzsdére, ahol a befektetők egy része megbízható forrásnak vélve a hírtelevízió oldalát, ellenőrzés nélkül elhitte a történetet, és gyorsan meg akart szabadulni az Apple-részvényeitől. Ez logikus reakció: egy ilyen esemény valószínűleg a cég papírjainak gyengülésével járna, Jobs személyisége annyira összeforrott az Apple-lel. Jobs, akinél néhány éve a hasnyálmirigyrák egy ritka fajtáját állapították meg, de legyőzte a betegséget, maga is előszeretettel viccelődik nyilvános beszédeiben a saját egészségi állapotán, és gúnyolódik a rémhírterjesztőkön.

Ugyan a rémhír kitalálója saját bevallása szerint tréfának szánta az egészet, az elszabadult pletyka tőzsdei hatásai miatt az amerikai pénzpiacot felügyelő szövetségi ügynökség, a Securitues & Exchange Comission is vizsgálatot indít az ügyben. A kiszivárgott információk szerint egyelőre nem találtak arra utaló jelet, hogy tőzsdei manipuláció előkészítése lett volna a rémhírterjesztő szándéka, úgy tűnik, az egész valóban csak egy otromba vicc volt.