Piroska
-1 °C
5 °C

Kanadába menekülnek a videojáték-fejlesztők

2008.05.30. 10:50
Kanada óriási adókedvezményekkel csábítja magához a világ játékfejlesztőit. Anglia a Kereskedelmi Világszövetségnél tiltakozik.

Mióta megjelentek az újgenerációs konzolok, a videojáték-ipar megtáltosodott, egyre-másra dönti meg a szórakoztatóipari rekordokat. Az ipar növekedése az amerikai gazdaságénak négyszerese, igazi húzóágazat. Meg is kezdődött az országok között a vetélkedés, mindenki próbálja magához csábítani a több száz, esetenként több ezer fős fejlesztőstúdiókat. Ebben Kanada áll az élen, ahová szabályos népvándorlás indult el Európából, főleg Angliából.

15 brit játékfejlesztő fogott össze, és kereste fel a brit kormányt, felhívva a figyelmet a kanadai adókedvezményekre, amik elszipkázzák a szakembereket Európából. Bár ők hasonló kedvezményeket akartak elérni (ami szerintük 220 millió fontnyi befektetést, és 1500 új munkahelyet teremtene), a kormány a Kereskedelmi Világszövetségnél támadta meg a kanadai kedvezményeket. Ez elemzők szerint nem túl jó ötlet, ugyanis a WTO szabályzata világosan kimondja, hogy a tagországok adókedvezményekkel támogathatják az egyes iparágak fejlődését.

Kanadában Quebec a videojátékok fejlesztőinek központja: olyan adókedvezményeket kapnak, amikkel a cégnek 30 százalékkal kevesebbe kerül egy szakember foglalkoztatása, mint Angliában - és ehhez még további 7,5 százalékos kedvezmény jár, ha a játéknak francia nyelvű verziója is készül.

Nem ez az első eset, hogy Kanada és az EU ilyen jellegű konfliktusba keveredik: néhány hónapja a bortermelők játszottak le egy hasonló csatát az észak-amerikai ország adókedvezményei miatt.