Eleonóra
-1 °C
2 °C

Közösen gyárt memóriachipeket az Intel és a Micron

2005.11.24. 10:17
Az Intel és a Micron 2,4 milliárd dollárból létrehozta az egyik legnagyobb, flashmemóriát gyártó vállalatot. A konkurensek részvényei gyengültek a bejelentésre.

Fejre állította a piacokat a hír, hogy összefog a világ vezető chipgyártója, az Intel Corp. és az ugyancsak amerikai Micron Technology Inc. és 1,2-1,2 milliárd dollárból 51 százalékban a Micron tulajdonában levő vegyesvállalatot hoznak létre NAND flashmemóriachipek gyártására. E chipek fontos tulajdonsága, hogy a készülék kikapcsolásával sem vesztik el az emlékezetüket.

Tovább fejlesztenek

Az mp3-as lejátszókban, digitális kamerákban és kamerás mobiltelefonokban használt memóriaegységeket az IM Flash Technologiesnak keresztelt cég már 2006 eleje táján elkezdi gyártani a Micron üzemeiben a Reuters szerint évi 10,8 milliárd dolláros piacra. A tervek szerint a következő három év alatt további 1,4-1,4 milliárddal fejlesztik a közös vállalkozást.

A hír szabályos pánikot váltott ki a konkurensek részvényeseinek körében. Az eddig a piaci szegmens 50 százalékát uraló Samsung papírjainak árfolyama 5 százalékot esett, 4,4 milliárd dollárral csökkentve a cég piaci értékét. A 23 százalékkal második Toshiba 8,8 százalékot, a 13 százalékkal harmadik legnagyobb piaci részesedésű dél-koreai Hynix Semiconductor Inc. 8,3 százalékot zuhant. Az elemzők túlzottnak minősítették a piac reagálását, szerintük ha az új cég miatt jelentősen megnő a kínálat és ez az árak eséséhez vezet, akkor megugrik a kereslet. A piac már most is évi 30 százalékkal bővül.

Egyből siker

Az új cég még meg sem született, máris jelentős sikert aratott: az Apple, amely eddig iPod zene- és videolejátszóihoz Samsung NAND memóriákat használt, a beszerzés diverzifikálása mellett döntött. Mint tegnap bejelentette, a következő három hónap alatt 1,25 milliárd dollárt fizet a flashmemóriák 2010-ig tartó szállításáért a Samsung, a Toshiba, a Hynix mellett az Intelnek és a Micronnak.

Steve Appleton, a Micron vezérigazgatója arra számít, hogy az árak csökkenésével öt éven belül a notebook számítógépekben a NAND flashmemóriák válthatják fel a merevlemezt, ami áttörést jelentene, hiszen a chipek a merevlemezzel ellentétben nem tartalmaznak mozgó alkatrészt, ezért megbízhatóbbak és alig fogyasztanak energiát.