11:00, November 27.
Japán 0
Costa Rica 0
Ahmad bin Ali Stadion E csoport
14:00, November 27.
Belgium 0
Marokkó 0
al-Tumama Stadion F csoport
17:00, November 27.
Horvátország 0
Kanada 0
Kalifa Nemzetközi Stadion F csoport
20:00, November 27.
Spanyolország 0
Németország 0

Bajban a régió technológiai szektora

2000.04.21. 20:51
A kelet-közép-európai tőzsdéket rendkívül negatív módon befolyásolta az amerikai technológiai börze, a Nasdaq esése - állapítja meg az angol nyelvű cseh lap, a Prague Business Journal heti elemzése. A Nasdaq márciusban még minden rekordot megdöntött, azóta viszont 20 százalékot vesztett az értékéből - írja a nálunk is jól ismert Budapest Business Journal prágai testvérlapja.

Cseh és nemzetközi megfigyelők véleménye szerint a közép-európai tőzsdék periférikus helyzetük miatt inkább csak a negatív tendenciákat vették át a nagyobb tengerentúli börzéktől. Ennek oka az, hogy a nagybefektetők Amerikára figyelnek, s bizonytalan időkben inkább csak eladnak a kisebb jelentőségű, regionális értékpapír-piacokon. Ugyanakkor a helyi tőzsdei szereplők nem változtatják meg az alapvető világtendenciákat, tehát az eladási hullámot nem tudják saját erejükből visszájára fordítani.

Április közepén Prágában öt százalékos volt az esés (egy hét alatt), Varsóban pedig a márciusi csúcshoz képest - már említettük, hogy a Nasdaq is ekkor volt ,,topon" - 11 százalékkal voltak alacsonyabbak az árfolyamok. A budapesti tőzsde a többiekhez hasonlóan gyengült a szóban forgó időszakban.

A cseh PX-50 index alakulása az elmúlt egy évben

Különösen érzékenyen reagálnak a Nasdaq mozgására térségünk technológiai részvényei. Csehországban ez jelentős problémát okoz, hiszen a prágai tőzsde vezető részvényei a telekommunikációs papírok: a Czech Telecom és a Ceske Radiokomunikace 4,6, illetve 2,3 százalékkal esett vissza csupán egy hét alatt.

Lengyelországban a technológiai szektor részvényindexe egynegyedes értékcsökkenést szenvedett el, és olyan számítástechnikai cégek, mint a Ster-Projekt és a Prokom Software 27, illetve 17 százalékot vesztettek árfolyamukból.

Magyarországon a Matáv értéke csökkent, de a mi tőzsdénken kevés ,,nehézsúlyú" informatikai cég szerepel, így például a nagyobb részvények közül néhány viszonylag jól tartotta magát az elmúlt hónapban. Ezek közé tartozik a Prague Business Journal szerint az olajipari Mol. Érdekesség, hogy a Budapesti Értéktőzsde hivatalos statisztikái szerint márciusban a távközlés (Matáv) 21, az olajipar (Mol) 19 százalékkal részesedett a börze összforgalmából, messze kiemelkedve a többi ágazat közül.

A Prague Business Journal szerint kedvező fordulat csak akkor következhet be térségünkben, ha ismét visszatér az amerikai befektetők vásárlási kedve. Márpedig ez döntően az USA gazdasági mutatóinak alakulásától függ. Ha nem riogatják az invesztorokat a jövőben olyan adatok, mint például az infláció megugrása, akkor nem kell majd tartaniuk kamatemeléstől sem. (Mint ismeretes, a kamatemelkedés a részvényárfolyamok automatikus csökkenését vonja maga után, mivel az alternatív befektetéseknek kedvez, nem a tőkepiaci invesztícióknak.)

A varsói WIG index alakulása az elmúlt egy évben

A cseh tőzsde hivatalos adatai szerint azonban azt mutatják, hogy húsvét előtt nem tért vissza a befektetési kedv: március 24.-én még 691 ponton állt a szélesebb merítésű, vagyis sok céget reprezentáló PX-50 index Prágában, április 21-én viszont már csak 575,5 ponton zárt a mutató. Hasonlóan ereszkedő a varsói tőzsdeindex grafikonja is, amely a legutóbbi napokig folyamatosan esett. Tulajdonképpen Budapest a maga 1 százalékot közelítő nagypénteki (április 21.) emelkedése üdítő színfoltnak számít a térségben. Igaz, ehhez hozzá kell tenni, hogy a magyar börzén minimális forgalom mellett sikerült elérni ezt az eredményt, anélkül, hogy a nagy nemzetközi befektetők megváltoztatták volna álláspontjukat, és ismét vásárolni kezdtek volna. A WIG (varsói tőzsdeindex) ábrája A prágai tőzsde honlapja, és a PX-50 részvényindex grafikonja:  • Hírek
  • Bankszámla