Gusztáv
-4 °C
1 °C

Csúszik a Közháló eladása

2006.03.17. 09:04
A jelentkezési határidőt azért kellett meghosszabbítani, mert a hat közbeszerzési eljárás közül az egyiket, az internetalapú távközlési szolgáltatás nyújtására vonatkozót, új feltételekkel írja ki az IHM, számolt be a Világgazdaság.
Egy-másfél hónappal későbbre tolta a Közháló értékesítésére vonatkozó nyilvános tenderek jelentkezési határidejét az informatikai tárca (IHM). Az eredeti kiírás szerint az érdeklődőknek február végén, március elején kellett volna beadniuk az egyes kiírásokra ajánlataikat. Az újabb pályázati felhívás szerint azonban a határidők április elejére, illetve közepére módosultak.

A Közbeszerzési Értesítőben szereplő indoklás szerint a határidőt azért kellett meghosszabbítani, mert a hat közbeszerzési eljárás közül az egyiket - az internetalapú távközlési szolgáltatás nyújtására vonatkozót - új feltételekkel írják ki ismét. Mivel a közhálóeljárások egymásra épülnek, a többi pályázatra vonatkozó határidőket is módosítani kellett. A változások miatt az ajánlattételi felhívásokat legkorábban április végén kaphatják kézhez a kiválasztott jelentkezők.

A magánszféra fokozottabb bevonását a Közháló program működtetésébe a hozzá kapcsolódó költségek csökkentésével indokolták az IHM-nél, illetve azzal, hogy az ilyen projekteknek a jövőben közműszolgáltatásként kell működniük. Az IHM 2003. augusztus végén indította el a Közháló programot, amelylyel az egész országot behálózó informatikai infrastruktúra kiépítését célozták.

A kezdeményezés magában foglalta a hálózatfejlesztést, valamint a gyorsabb és jobb minőségű adattovábbítást nyújtó szélessávú hozzáférési pontok számának növelését is. A Közháló a közcélú intézmények, közösségi hozzáférési helyek elektronikus kommunikációs infrastruktúráját hivatott biztosítani. A Közháló alhálójaként működő Sulinet keretében 2002 és 2005 között 2530 település 5100 alap- és középfokú oktatási intézményébe juttatták el az internetet.