Jelentősen csökken az LCD ára

2004.09.23. 09:12
A jelentős árcsökkenés még a karácsonyi ünnepek előtt várható. Az alacsony árak és a túltermelés miatt elképzelhető, hogy jövőre veszteségesek lesznek az új LCD-gyárak építésébe dollármilliárdokat befektető gyártók.
A Samsung Electronics, a világ legnagyobb LCD-gyártója piaci elemzők szerint csökkenti 15 colos folyadékkristályos monitorainak árát, derül ki a Bloomberg összeállításából. Szakértők szerint a karácsonyi vásárlásokhoz időzítve a kereslet fellendítésére a jelenlegi 429 dolláros modellnél jóval olcsóbb, 329 dollárba kerülő monitorokat dob piacra a dél-koreai gyártó.

Túlságosan fellendült a gyártás

A 15 és 17 colos monitorok ára június óta harminc százalékkal csökkent. Ez a csökkenő gyártási költségek mellett a túltermelésnek és az ennek következtében felhalmozott hatalmas raktárkészleteknek is köszönhető. A Merrill Lynch elemzőcég szakemberei szerint nem elképzelhetetlen, hogy 2005-ben a túltermelés és a folyamatosan csökkenő árak miatt veszteséges lesz az LCD kijelzők gyártása a Samsung és versenytársai számára.

Ezt támasztja alá az is, hogy a Mitsubishi Electric bejelentette, 2006-ra megszünteti a televíziókba és hordozható számítógépekbe építhető nagyméretű kijelzők gyártását. A lépést a japán gyártó a növekvő verseny miatt rendkívüli mértékben lecsökkent árakkal indokolta. A kisebb méretű, mobiltelefonokban és ipari berendezésekben használható folyadékkristályos kijelzők gyártásában ugyanakkor komoly lehetőséget lát a Mitsubishi Electric, és ennek megfelelően növeli is ezek termelését.

Sokat költenek gyárakra

A dél-koreai?holland LG.Philips LCD Company, a világ második legnagyobb folyadékkristályos kijelző gyártója és a japán Sharp is reagáltak a fenyegető túltermelési válságra. Iparági források szerint a két cég elhalasztja új LCD-gyáraik megnyitását, amelyekben nagyméretű, lapos képernyős televíziókhoz készítenek majd folyadékkristályos kijelzőket. A legnagyobb piaci szereplők közül az LG.Philips LCD 2,6 milliárd, a Sony?Samsung páros kétmilliárd, míg a tajvani AU Optronics 2,35 milliárd dollárt tervez költeni a következő években LCD kijelző gyártáshoz kapcsolódó fejlesztésekre.  • Hírek
  • Személyi kölcsön