Judit
2 °C
7 °C

Jelentősen csökken az LCD ára

2004.09.23. 09:12
A jelentős árcsökkenés még a karácsonyi ünnepek előtt várható. Az alacsony árak és a túltermelés miatt elképzelhető, hogy jövőre veszteségesek lesznek az új LCD-gyárak építésébe dollármilliárdokat befektető gyártók.
A Samsung Electronics, a világ legnagyobb LCD-gyártója piaci elemzők szerint csökkenti 15 colos folyadékkristályos monitorainak árát, derül ki a Bloomberg összeállításából. Szakértők szerint a karácsonyi vásárlásokhoz időzítve a kereslet fellendítésére a jelenlegi 429 dolláros modellnél jóval olcsóbb, 329 dollárba kerülő monitorokat dob piacra a dél-koreai gyártó.

Túlságosan fellendült a gyártás

A 15 és 17 colos monitorok ára június óta harminc százalékkal csökkent. Ez a csökkenő gyártási költségek mellett a túltermelésnek és az ennek következtében felhalmozott hatalmas raktárkészleteknek is köszönhető. A Merrill Lynch elemzőcég szakemberei szerint nem elképzelhetetlen, hogy 2005-ben a túltermelés és a folyamatosan csökkenő árak miatt veszteséges lesz az LCD kijelzők gyártása a Samsung és versenytársai számára.

Ezt támasztja alá az is, hogy a Mitsubishi Electric bejelentette, 2006-ra megszünteti a televíziókba és hordozható számítógépekbe építhető nagyméretű kijelzők gyártását. A lépést a japán gyártó a növekvő verseny miatt rendkívüli mértékben lecsökkent árakkal indokolta. A kisebb méretű, mobiltelefonokban és ipari berendezésekben használható folyadékkristályos kijelzők gyártásában ugyanakkor komoly lehetőséget lát a Mitsubishi Electric, és ennek megfelelően növeli is ezek termelését.

Sokat költenek gyárakra

A dél-koreai?holland LG.Philips LCD Company, a világ második legnagyobb folyadékkristályos kijelző gyártója és a japán Sharp is reagáltak a fenyegető túltermelési válságra. Iparági források szerint a két cég elhalasztja új LCD-gyáraik megnyitását, amelyekben nagyméretű, lapos képernyős televíziókhoz készítenek majd folyadékkristályos kijelzőket. A legnagyobb piaci szereplők közül az LG.Philips LCD 2,6 milliárd, a Sony?Samsung páros kétmilliárd, míg a tajvani AU Optronics 2,35 milliárd dollárt tervez költeni a következő években LCD kijelző gyártáshoz kapcsolódó fejlesztésekre.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?