A biciklis Napster

2000.07.21. 20:50
A Napster-szerű fájlcsereberélő szoftverek és az elektronikus kereskedelem ötvözésére készül egy kaliforniai internetvállalat.
Pandora szelencéje
A Napster, akár egy bibliai személy, születésétől fogva vihart kavart (jogi vihart, főleg), és pár hónap leforgása alatt húszmillió felhasználót szerzett. A Gnutella kevesebb hőt termelve vonzott szolgáltatásához valamivel kevesebb, de annál eltökéltebb felhasználókat. Ezen kívül minden szabadidővel rendelkező programozó azzal foglalkozik manapság, hogy egy ilyen programot írjon, így már most is van egy pár: Wrapster, Macster, iMash.

A Lightshare tulajdonosa Clarence Kwan belegondolt, hogyan is lehetne további hasznot húzni az internetes közösségben nagy népszerűségnek örvendő fájl-csereberélő szoftverekből. Az öltet a következő volt: ami a Napster a digitális zenének, a Gnutella a feltört programoknak, az lesz a Lightshare az elektronikus kereskedelemnek.

Reszkess eBay

Kwan cége az eBay-től, az Amazontól, és a hasonló internetes árverési oldalaktól készül elszipkázni a látogatókat. Az általuk fejlesztett szoftverrel a Napsterhez hasonlóan a cég szerverén keresztül piacozgathatnának a felhasználók ezzel-azzal.

Ha mondjuk valaki meg szeretne válni a biciklijétől, akkor ír róla egy rövid bemutató szöveget, készít róla egy fotót, és elhelyezi azokat, az asztali számítógép Lightshare számára megnyitott könyvtárába.

,,Vannak a dolgonak jó és rémisztő oldalai is." - mondja Alan Alper elektronikus kereskedelmi szakértő - ,,Úgy tűnik, hogy a csalás és kalózkodás Pandora szelencéjét nyitják fel."

A befektetők azonban nem tartanak a különféle gyanús árúkkal kereskedő arcoktól, hibás középagyú parasztbicikliktől, és a többi olyan csalástól, amely már az eBay-t is a hírek közé emelte. Maga a Napster is érdeklődött a Lightshare iránt.

Más kérdés, hogy a felhasználók hajlandóak lesznek-e a pénzüket is kockáztatni.  • Hírek
  • Megtakarítás