Frigyes
17 °C
25 °C

A Matávé a macedón telefontársaság

2000.12.21. 20:56
A skopjei kormány döntése értelmében a Matáv vezette konzorcium nyerte a macedón nemzeti telefontársaság 51%-ának megszerzésére kiírt tendert. A magyar cég és partnerei 362,5 millió euróért vehetik meg a Maktelt. Macedónia egyetlen vezetékes és mobil szolgáltatója jelenleg 500 ezer vezetékes vonallal és 86 ezer GSM előfizetővel rendelkezik.
A Matáv vezette konzorcium nyerte a Maktel 51%-ának megszerzésére kiírt tendert a görög OTE előtt áll a vállalat csütörtök esti közleményében. A macedón nemzeti telefontársaság többségi tulajdonát 362,5 millió euróért vásárolhatja meg a Matáv. A rivális OTE több mint tíz millió euróval többet ígért a Maktelért, a Matáv vételáron felül vállalt 255,7 millió eurós befektetési kötelezettsége azonban jóval meghaladja a görög ajánlatot. A magyar távközlési társaság ajánlata összességében 618,2 millió eruróra, míg a görög cégé 608,3 millió euróra vonatkozik.

A vételárból a MATÁV-ra eso 317,3 millió eurós összeget a Deutsche Telekom által nyújtott kölcsönbol finanszírozza a cég. A pénzügyi zárásra január 11-én kerül sor. A konzorcium tagja 87,4%-os részesedéssel a MATÁV, továbbá a Soros György érdekeltségébe tartozó Southeast Europe Equity Fund (SEEF) 6,3%-os és az Interamerican Holding 6,3%-os részesedéssel.

A Maktel Macedónia egyetlen vezetékes és mobil szolgáltatója. Jelenleg 500 ezer vezetékes vonallal és 86 ezer GSM elofizetovel rendelkezik, 2000 elso kilenc hónapjában 146,2 millió eurós bevételt mutatott ki, nyeresége pedig 48,7 millió euró volt.

Az egyetlen macedón telefontársaság Dél-Kelet-Európa egyik legjobb távközlési szolgáltatója, amely Alcatel és Siemens berendezéseket használ. A cég piaci értéke külföldi szakértők szerint 1 milliárd dollárra tehető.

A térségben a Matáv Bulgáriában is kifejezte érdeklődését, ott azonban végül is nem vett részt az egyik mobilszolgáltatóért indított tenderen.Azonban még szerezhet érdekeltséget Bulgáriában, ha részt vesz a bolgár vezetékes szolgáltató privatizációjában, amelyet az eddigi elképzelések szerint együtt értékesítenek a harmadik GSM-koncesszióval.