Árpád
-2 °C
3 °C

Átalánydíjas helyi hívások este hat után

2000.02.23. 14:20
Nem kell többé a "150 forintos" vonal megszakadásától rettegni, a Matáv márciustól átalánydíjas rendszert vezet be - igaz, egyelőre csak a kedvezményes ("150 forintos") időszakban. Az átalánydíj összege értesülésünk szerint 4000-5000 forint körül lesz. Ha nem is mondhatjuk még, hogy teljesült az internetezők álma, de alighanem közelebb kerültünk a normális tarifaviszonyokhoz. Legalábbis este hattól reggel hétig.

Az év elején néhány levelezőlistán kisebb vihart kavart a 150 forintos kedvezmény, pontosabban a tétovázás, hogy a január elsejei áramelés elhalasztásával vajon él-e még a különleges kedvezmény. Gyorsan kiderült - megírtuk az Indexben is -, hogy él. A február elsejei tarifaváltozásokkal pedig a 150 forintos kedvezmény határidejét a végtelenbe kitolta a Matáv, azaz a délutáni-éjszakai kedvezmény addig érvényes, amíg a szolgáltató vissza nem vonja.

A 150 forintos kedvezmény lényege, hogy hétköznap 18 és 7 óra között, hétvégén, munkaszüneti napon 15 óra és reggel 7 óra között a hosszú idejű helyi hívások nem kerülnek többe 150 forintnál - vagy ha ISDN-ünk van, 200 forintnál. Természetesen ilyen sokáig nem anyóssal fecseg az ember, hanem jobbára internetezik, e célból született a díjkonstrukció. Sokan panaszkodtak azonban, hogy hiába hangzik jól a 150 forint, ha valakinél gyakran szakad a vonal - bármilyen okból, hisz itt ludas lehet a telefonközpont, az alközpont, a vonal és az ISP modemje -, akkor rögtön oda a kedvezmény, a 150 forintból ötször, hatszor, tízszer 150 lesz.

Így régóta kering már a köztudatban az átalánydíj ötlete, leggyakrabban az amerikai példa merült fel a fórumokon, miszerint a tengerentúlon a helyi hívások "ingyenesek", azaz benne foglaltatnak a telefonelőfizetési díjban, tehát a polgár havonta egyetlen összeggel, átalánydíjjal váltja meg helyi hívásait.

A Matáv végül vette a lapot, kalkulált és becsült, az eredményt pedig rövidesen mindenki megtapasztalhatja. Márciusban ugyanis új kedvezménytípust vezet be a telefoncég - tudtuk meg Bognár Ildikótól, a Matáv illetékes csoportvezetőjétől. A konstrukció lényege, hogy a már megszokott kedvezményes időszakban - amelyre a 150, illetve 200 forintos limit vonatkozott -, ezután egy havi, nem túl magas összeg befizetése után korlátlan mennyiségű és idejű helyi hívást bonyolíthatunk le.

A korábban felbukkant híresztelésekkel szemben ugyanis ez nem kifejezetten internetkedvezmény lesz - bár tény, hogy a sokat netezők fogják a leginkább kihasználni. A kedvezmény nem egy bizonyos, internetszolgáltatói telefonszámra jár majd, hanem a helyi hívásokra. A pontos összeg még nem dőlt el, a jelenlegi számítások szerint maximum havi bruttó 4-5000 forintos díjra lehet számítani. A bejelentést márciusban várható.

Ezzel a lépéssel egyébként nemcsak a leszakadások réme vonul el, de a kötelező maratoni netezésről is le lehet szokni, hiszen sokan csak azért lógtak több órán keresztül a hálón és foglalták a szolgáltó modemjeit, mert így olcsóbb volt, mint egy délután/este kétszer, háromszor csatlakozni.

A kedvezménnyel kapcsolatban lényeges, hogy magánszemélyekre vonatkozik - céges előfizetőkre nem. Az átalánydíjat igénybe vehetik az ISDN-vonallal rendelkezők is. Természetesen nem szűnnek meg a korábbi kedvezmények, így életben marad a 150/200 Ft-os konstrukció, a Kedvenc szám, illetve a Kedvenc szám NET csomag is. Csupán a paletta színesedik egy újabb, választható csomaggal.

Készülnek újabb kedvezmények és konstrukciók is, ám ezzel kapcsolatban még zajlik az egyeztetés, véleménycsere - többek között a Matáv és az Index között is. A távközlési cég ugyanis szeretné kiterjeszteni ezt a magánszemélyeknek adott kedvezményt a napközbeni internetezésre is.

Itt azonban már többféle konstrukció is felmerülhet. Lehetne a kedvezményes időszakhoz hasonlóan havi átalánydíj, ám ennek összege természetesen jóval magasabb lenne az esti átalánynál. A 150 forintoshoz hasonló "küszöbös" kedvezménynek talán a szolgáltatók és a telefonközpontok napközbeni jóval nagyobb terheltsége miatt nem lenne sikere. Nem kizárt egy internetes percdíjas megoldás sem.

Az alig egy hete bejelentett Deutsche Telekom-kedvezmények kapcsán többen reménykedtek, hogy rövidesen hozzánk is begyűrűznek ezek. Fölösleges azonban hiú reményeket táplálni: az elmúlt években egyetlen DT-kedvezmény sem jutott el Magyarországra. A korábbi esztendők kedvezményei is hazai kezdeményezésekből születek. Most itt a lehetőség a folytatásra és az együttgondolkodásra, ugyanis a Törzsasztal "Újabb Matáv kedvezmények" topicjában felbukkanó észrevételek is eljutnak a Matáv illetékeseihez.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?