Átalánydíjas helyi hívások este hat után

2000.02.23. 14:20
Nem kell többé a "150 forintos" vonal megszakadásától rettegni, a Matáv márciustól átalánydíjas rendszert vezet be - igaz, egyelőre csak a kedvezményes ("150 forintos") időszakban. Az átalánydíj összege értesülésünk szerint 4000-5000 forint körül lesz. Ha nem is mondhatjuk még, hogy teljesült az internetezők álma, de alighanem közelebb kerültünk a normális tarifaviszonyokhoz. Legalábbis este hattól reggel hétig.

Az év elején néhány levelezőlistán kisebb vihart kavart a 150 forintos kedvezmény, pontosabban a tétovázás, hogy a január elsejei áramelés elhalasztásával vajon él-e még a különleges kedvezmény. Gyorsan kiderült - megírtuk az Indexben is -, hogy él. A február elsejei tarifaváltozásokkal pedig a 150 forintos kedvezmény határidejét a végtelenbe kitolta a Matáv, azaz a délutáni-éjszakai kedvezmény addig érvényes, amíg a szolgáltató vissza nem vonja.

A 150 forintos kedvezmény lényege, hogy hétköznap 18 és 7 óra között, hétvégén, munkaszüneti napon 15 óra és reggel 7 óra között a hosszú idejű helyi hívások nem kerülnek többe 150 forintnál - vagy ha ISDN-ünk van, 200 forintnál. Természetesen ilyen sokáig nem anyóssal fecseg az ember, hanem jobbára internetezik, e célból született a díjkonstrukció. Sokan panaszkodtak azonban, hogy hiába hangzik jól a 150 forint, ha valakinél gyakran szakad a vonal - bármilyen okból, hisz itt ludas lehet a telefonközpont, az alközpont, a vonal és az ISP modemje -, akkor rögtön oda a kedvezmény, a 150 forintból ötször, hatszor, tízszer 150 lesz.

Így régóta kering már a köztudatban az átalánydíj ötlete, leggyakrabban az amerikai példa merült fel a fórumokon, miszerint a tengerentúlon a helyi hívások "ingyenesek", azaz benne foglaltatnak a telefonelőfizetési díjban, tehát a polgár havonta egyetlen összeggel, átalánydíjjal váltja meg helyi hívásait.

A Matáv végül vette a lapot, kalkulált és becsült, az eredményt pedig rövidesen mindenki megtapasztalhatja. Márciusban ugyanis új kedvezménytípust vezet be a telefoncég - tudtuk meg Bognár Ildikótól, a Matáv illetékes csoportvezetőjétől. A konstrukció lényege, hogy a már megszokott kedvezményes időszakban - amelyre a 150, illetve 200 forintos limit vonatkozott -, ezután egy havi, nem túl magas összeg befizetése után korlátlan mennyiségű és idejű helyi hívást bonyolíthatunk le.

A korábban felbukkant híresztelésekkel szemben ugyanis ez nem kifejezetten internetkedvezmény lesz - bár tény, hogy a sokat netezők fogják a leginkább kihasználni. A kedvezmény nem egy bizonyos, internetszolgáltatói telefonszámra jár majd, hanem a helyi hívásokra. A pontos összeg még nem dőlt el, a jelenlegi számítások szerint maximum havi bruttó 4-5000 forintos díjra lehet számítani. A bejelentést márciusban várható.

Ezzel a lépéssel egyébként nemcsak a leszakadások réme vonul el, de a kötelező maratoni netezésről is le lehet szokni, hiszen sokan csak azért lógtak több órán keresztül a hálón és foglalták a szolgáltó modemjeit, mert így olcsóbb volt, mint egy délután/este kétszer, háromszor csatlakozni.

A kedvezménnyel kapcsolatban lényeges, hogy magánszemélyekre vonatkozik - céges előfizetőkre nem. Az átalánydíjat igénybe vehetik az ISDN-vonallal rendelkezők is. Természetesen nem szűnnek meg a korábbi kedvezmények, így életben marad a 150/200 Ft-os konstrukció, a Kedvenc szám, illetve a Kedvenc szám NET csomag is. Csupán a paletta színesedik egy újabb, választható csomaggal.

Készülnek újabb kedvezmények és konstrukciók is, ám ezzel kapcsolatban még zajlik az egyeztetés, véleménycsere - többek között a Matáv és az Index között is. A távközlési cég ugyanis szeretné kiterjeszteni ezt a magánszemélyeknek adott kedvezményt a napközbeni internetezésre is.

Itt azonban már többféle konstrukció is felmerülhet. Lehetne a kedvezményes időszakhoz hasonlóan havi átalánydíj, ám ennek összege természetesen jóval magasabb lenne az esti átalánynál. A 150 forintoshoz hasonló "küszöbös" kedvezménynek talán a szolgáltatók és a telefonközpontok napközbeni jóval nagyobb terheltsége miatt nem lenne sikere. Nem kizárt egy internetes percdíjas megoldás sem.

Az alig egy hete bejelentett Deutsche Telekom-kedvezmények kapcsán többen reménykedtek, hogy rövidesen hozzánk is begyűrűznek ezek. Fölösleges azonban hiú reményeket táplálni: az elmúlt években egyetlen DT-kedvezmény sem jutott el Magyarországra. A korábbi esztendők kedvezményei is hazai kezdeményezésekből születek. Most itt a lehetőség a folytatásra és az együttgondolkodásra, ugyanis a Törzsasztal "Újabb Matáv kedvezmények" topicjában felbukkanó észrevételek is eljutnak a Matáv illetékeseihez.  • Hírek
  • Személyi kölcsön