Eufrozina, Kende
5 °C
15 °C

SMS vonalas Matáv-telefonon is

2002.04.15. 12:20
A rövid szöveges üzenetek népszerűsége a vezetékes távközlési társaságokat is arra ösztönzi, hogy saját rendszerükben szintén bevezessék ezt a szolgáltatást. A Matávnál jelenleg műszaki tesztelés folyik, s ha ez sikeres, akár már az év folyamán küldhetnek és fogadhatnak SMS-t a Matáv előfizetői is.
Tavaly több nagy vezetékes távközlési szolgáltató is bevezette a mobiltelefonokról már jól ismert és nagy sikert elért SMS-küldési lehetőséget. A Deutsche Telekom tavaly májustól, a Telecom Italia szeptembertől, a British Telecom pedig karácsonytól kínálja ezt a szolgáltatást ügyfeleinek. A Matávnál egyelőre a rendszer tesztelésénél tartanak, ha ez sikeres, akár még az idén nekiláthatnak előfizetőink az SMS-ezésnek - mondta Barabás Éva, a Matáv termékmenedzsere.

Várhatóan lehetőség lesz a vonalas és a mobil rendszerek közötti átjárásra is, azaz küldhető majd Matáv-vonalról üzenetet a három mobilszolgáltató bármelyikére, és viszont. Ez műszakilag megvalósítható, de a mobilszolgáltatókkal még nem jött létre megállapodás.

Analóg és digitális vonalon is

A szolgáltatást analóg és digitális (ISDN) vonalakkal rendelkezők szintén használhatják majd. Ehhez azonban az előfizetőknek speciális készüléket kell beszerezniük. Azoknak, akiknek nincs ilyen telefonjuk, a Deutsche Telekom (DT) mintájára a Matáv egy kiegészítő szolgáltatást is bevezet, az előfizetők így az SMS-eket hangüzenet formájában kaphatják meg. Ezt a DT eredetileg átmeneti szolgáltatásnak tervezte, azonban szakértőik szerint náluk jelentős mértékben ez volt a vonalas SMS sikerének titka, így még nem szüntették meg ezt a lehetőséget.

Árat még nem tudni

Mivel a fejlesztés még csak kezdeti stádiumban tart, Barabás Éva a vonalas SMS áráról még nem akart közelebbit elárulni. Annyi azonban biztos, hogy a mobilcégekhez hasonlóan itt is csak a küldésért kell fizetni, és Matáv hálózaton belül nem lesz drágább, mint a mobilszolgáltatóknál.