Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

SMS vonalas Matáv-telefonon is

2002.04.15. 12:20
A rövid szöveges üzenetek népszerűsége a vezetékes távközlési társaságokat is arra ösztönzi, hogy saját rendszerükben szintén bevezessék ezt a szolgáltatást. A Matávnál jelenleg műszaki tesztelés folyik, s ha ez sikeres, akár már az év folyamán küldhetnek és fogadhatnak SMS-t a Matáv előfizetői is.
Tavaly több nagy vezetékes távközlési szolgáltató is bevezette a mobiltelefonokról már jól ismert és nagy sikert elért SMS-küldési lehetőséget. A Deutsche Telekom tavaly májustól, a Telecom Italia szeptembertől, a British Telecom pedig karácsonytól kínálja ezt a szolgáltatást ügyfeleinek. A Matávnál egyelőre a rendszer tesztelésénél tartanak, ha ez sikeres, akár még az idén nekiláthatnak előfizetőink az SMS-ezésnek - mondta Barabás Éva, a Matáv termékmenedzsere.

Várhatóan lehetőség lesz a vonalas és a mobil rendszerek közötti átjárásra is, azaz küldhető majd Matáv-vonalról üzenetet a három mobilszolgáltató bármelyikére, és viszont. Ez műszakilag megvalósítható, de a mobilszolgáltatókkal még nem jött létre megállapodás.

Analóg és digitális vonalon is

A szolgáltatást analóg és digitális (ISDN) vonalakkal rendelkezők szintén használhatják majd. Ehhez azonban az előfizetőknek speciális készüléket kell beszerezniük. Azoknak, akiknek nincs ilyen telefonjuk, a Deutsche Telekom (DT) mintájára a Matáv egy kiegészítő szolgáltatást is bevezet, az előfizetők így az SMS-eket hangüzenet formájában kaphatják meg. Ezt a DT eredetileg átmeneti szolgáltatásnak tervezte, azonban szakértőik szerint náluk jelentős mértékben ez volt a vonalas SMS sikerének titka, így még nem szüntették meg ezt a lehetőséget.

Árat még nem tudni

Mivel a fejlesztés még csak kezdeti stádiumban tart, Barabás Éva a vonalas SMS áráról még nem akart közelebbit elárulni. Annyi azonban biztos, hogy a mobilcégekhez hasonlóan itt is csak a küldésért kell fizetni, és Matáv hálózaton belül nem lesz drágább, mint a mobilszolgáltatóknál.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?