Auguszta
-4 °C
2 °C

Megcibálja az iPodot a Zune

2007.11.22. 08:08
Kapcsolódó cikkek (1)
A második generáció felpörgette az idősebb modell eladásait: jelenleg három Zune 30 van az Amazon legjobban fogyó lejátszói közt.

Az Amazon eladási listáját hagyományosan az iPod vezeti, legalábbis ha mp3-lejátszókról van szó. Ezt az igazságot pillanatokra ugyan meg tudta dönteni egy-egy új készülék, de alapvetően folyton az Apple volt a lista élén, ráadásul nem is egy készülékkel, hanem rögtön az összessel. Amikor egy évvel ezelőtt megjelent a Microsoft Zune, az első generáció, nem sikerült a bravúr: a készülék a hetedik helyig jutott, a második, harmadik, negyedik, tizedik és tizenkettedik helyen viszont valamilyen iPod-modell állt. A Zune-t aztán teszteltük is, és kiderült, hogy használható lejátszóról van szó, de a trónfosztáshoz ennyi kevés lesz.

Olcsóbb lett

Aztán befutott a második generáció, és megváltozott minden. Az Inquirer cikkéből kiderült, hogy a Zune 30 gigabájtos verziója az élre került, pedig ez még a legelső modell: az új szoftver és a leárazás megtette hatását, függetlenül attól, hogy lassan elavult technológiáról van szó, az emberek elkezdték venni a modellt. Az élen a barna készülék áll, pedig a többség azonnal elvetette ezt a készüléket, mi viszont az első pillanattól állítjuk, hogy ennek a színnek kéne a legsikeresebbnek lennie. A fekete Zune jelenleg a nyolcadik, a rózsaszín a 19-ik, de feljutott a listára a 80 gigabájtos új modell is: a fekete készülék csütörtök reggel a 22-ik helyet szerezte meg. Azért az iPodok dominanciája még mindig érezhető, az első huszonöt helyből 14 valamelyik Apple-lejátszóé.

Az új család

Az új modellt november közepén mutatták be. A merevlemezes modellbe 80 gigabájtos háttértárat raktak. A készülék irányítója érintésérzékeny, de nem körkörös mozgást kell végezni rajta, a kütyü felfele, lefele és oldalra végzett mozgásokat érzékel. A modell 250 dollárba kerül, pontosan annyiba tehát, mint a hasonló kapacitású, közelmúltban frissített iPod classic. A készülék kijelzője 3 colos (a konkurensé csak 2,5), miközben harminc százalékkal kisebb, mint az első Zune. Az első tesztek szerint a készülék kezelőfelülete kényelmes, a hangminőség kiemelkedő, talán csak a kijelző viszonylag alacsony felbontása jelenthet problémát. A Cnet odáig ment, hogy kijelentette: a Zune rút kiskacsából az iPod valódi ellenfele lett.

De népszerű az előzmény nélküli flashmemóriás verzió is. A Zune 4 és Zune 8 négy- és nyolc gigabájtos háttértárral került forgalomba, ezekre is ráfért az érintésérzékeny irányító, rózsaszín, zöld, fekete és piros színekben kaphatók, kijelzőjük az új nano 2 colosával szemben 1,8 colos. A flashmemóriás Zune konkurensénél harmadával keskenyebb, de ugyanennyivel magasabb. A készülékek 150 és 200 dollárba kerülnek. A tesztelők szerették a kis Zune irányítását, a vezetéknélküli szinkronizálást, és a beépített fm-rádiót.

15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft