Megtámadta Magyarországot a PS3

2007.03.23. 02:27
Megérkezett, itt van, árulják, és senki sem halt meg: annyi halasztás után békésen indult a PlayStation 3 forgalmazása. Ötvenen már örülnek.

Az európai premierrel egy időben nálunk is megkezdték a Sony újgenerációs konzoljának forgalmazását. Mivel a napok beosztása olyan béna, hogy pont az éjszaka közepén kezdődnek, a megnyitóra elég későn került sor: éjfélkor. Európai ember hivatalosan március 23-a előtt nem juthatott hozzá a játékgéphez, persze normál esetben ez senkit sem szokott érdekelni. A PlayStation 3 viszont nem normális, világszerte nehéz hozzájutni (bár pletykák szerint az Egyesült Államokban már minden kereskedésben van pár eladatlan gép), így aztán a szürkeimport sem üzemelhetett maximális fordulatszámon.

Gyenge kezdés

Fél 12-kor még csak lézengtek az emberek a Mammut II. bevásárlóközpont harmadik emeletén, az 576 Kbyte szaküzlete előtt, aztán éjfélhez közeledve egyre többen lettünk. Pár perccel a megnyitó előtt már vagy ötvenen voltunk, de az újságírók és az emberek aránya egy az öthöz volt: felülreprezentáltuk magunkat. Miután a harmadik megkérdezettről is kiderült, hogy nem vásárolni, hanem tudósítani jött, biztosra mentem: megtámadtam egy tízéves-forma kisfiút.


Klikk a galériára!

Kiderül, hogy valójában már 12. Papp Márton nagy konzolfanatikus, mindegyik újgenerációs játékgépből van neki egy, vagyis lesz, a megnyitó után. Szereti a Wii-t, szereti az Xbox 360-at, de azt mondja, most a PS3 lesz a kedvenc. Miért? – próbálom csőbe húzni a ravasz kérdéssel. Mert ez lesz az új, mondja a racionális apa.

A 20 éves Horváth Géza három hete rendelte meg a gépet, amikor látta az 576-ban, hogy fel lehet iratkozni a listára. Nem fizette ki előre, viszont ő is keményen nyomja: otthon egy Xbox 360 várja. Akkor minek veszel PS3-at? Mert ennek jobb a grafikája, mondja, ráadásul a Sony komolyabb márkanév a konzolok között, arról nem is beszélve, hogy a japán céggel szerződtek a legjobb játékfejlesztők. Géza örül a beépített bluray lejátszónak, az Egyesült Államokban már válogatott a nagyfelbontású filmek között, 25 dollárba, ötezer forintba került darabja, és alig várja, hogy a hazai forgalmazás is meginduljon. Úgy tudom, itthon a hd-filmeket 10-15 ezer forintért árulják, próbálom elrontani a kedvét, és látszik rajta, hogy tényleg elrontottam egy kicsit.

Nyertes

Éjfél előtt pár perccel beengedik az 1-es sorszámú versenyzőt, ő ért ide legkorábban. Barátnőjével besétál az üzletbe, hogy átessen a ceremónián. Sokan vannak a boltban, van, aki az 576-tól, van, aki a Sony-tól, meg itt is van egy rakás újságíró. Mindenhol ott vannak.

A gépet a Sony Hungária menedzsere, Sándor Csaba adja át, mérsékelten ünnepélyes keretek között. A vevő megkapja a jókívánságokat, meg egy pólót, amin ez áll: Enyém az első PS3. Ez jópofa, minden vásárló kap egyet, az ötödik vevő az ötös sorszámot kapja, és így tovább. Elsőből viszont csak egy van, aki leginkább a bluray-olvasó miatt vett PlayStationt, tudta meg lapunk.

Wii vs PS3

Megindulnak a többiek, szép sorban, nincs nagy ünneplés, összeborulás, senki nem gyújtja fel magát az üzlet előtt azért, mert nem jutott neki a konzolból. A PS3 és a Wii premierje közti apró eltérések remekül mutatják a két játékgép közti különbséget. A Wii bemutatója kisszerű volt, egyszerű, viszont barátságos, meghitt, ráadásul még pezsgő meg szalámis kenyér is jutott. A rákoskeresztúri bolt előtt a vevők beszélgettek egymással, együtt örültek.


Klikk a galériára!

A PS3 premierje csak magyar mércével mérve, de nagyvonalú: megjelent a gyártó képviselője, belvárosi boltban tartják, van nyomtatott póló, de nincs barátkozás, párbeszéd, báj. Csak Handrás próbálja hergelni a tömeget, amikor egyenlő időközönként azt kiáltja: Wíiiiiii, de erre sincs reakció.

Van viszont brutális konzol. A PS3 a Sony minden bénázása ellenére a legerősebb játékgép a piacon, ráadásul az ár/érték aránya még akkor is ennek a konzolnak a legjobb, ha baromi drága: 170 ezer forint. Egy sima asztali bd-olvasó 350-400 ezer forintba kerül, egy hasonlóan erős pc-ért 250-300 ezer forintot kell fizetni, szóval nem kérdés, hogy a PS3 megéri az árát, de ettől még sokakat mellbe vág az ár.

Bizalmas infó

Sándor Csaba szerint ez nem jelent problémát. Az első szállítmányra rengeteg előrendelés érkezett, alig maradt szabad gép, mondja a PS3-ért felelős menedzser. Összesen száz gép van az üzletben, de az titok, hogy mennyi érkezett az országba.

Európába egymillió gépet szállított a Sony, mondja.

Jó, de Magyarországra mennyit?

Ez bizalmas információ.

Legutóbb nyolc-kilencszáz darabról hallottam. Ez nagyságrendileg pontos?

Ezt sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudom.

Mekkora a magyar piac? Mennyit sikerült a PS2-ből értékesíteni.

Ez bizalmas információ.

Kétszázezer darabról hallottam. Ez nagyságrendileg pontos?

Ezt sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudom.

Köszönöm.

A sor fogy, a dolgozók fáradnak. Lassabban engedd be őket, nem bírja a kassza, mondja az egyik alkalmazott az ajtónállónak, és ő lassít. Negyed kettő körül már alig vannak néhányan, saccra ötven PS3 talált gazdára.

A premieren nem történt haláleset, a rendezvény lefolyása nyugodtnak volt mondható.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Bankszámla