Mátyás
-6 °C
1 °C

Elfogadottá válik az MPLS

2004.02.17. 16:19
Az egy hálózaton beszédhangot, videót és adatokat továbbító műszaki megoldások lassan megjelenhetnek a piacon. A hálózati eszközök gyártói már régóta osztják azt a véleményt, hogy a következő nagy dobásuk a Multi Protocol Label Switching (MPLS) lehet.
A távközlési ipar számára a technológia az egyszerűség, a költségcsökkentés és a plusz bevételek ígéretét hordozza. A lehetőségre a felhasználók is felfigyeltek, például az internetes telefóniát (VoIP) alkalmazva, amely lassan csökkenti a hagyományos beszédalapú hálózatok szerepét.

Az MPLS iránti érdeklődést támasztja alá az amerikai Sprint távközlési konszern bejelentése, miszerint az eljárás segítségével virtuális magánhálózatokat (VPN) lehetővé tevő szolgáltatást indít.

Kongresszust tartanak

Ezen felül a Verizon Communications azt közölte, hogy 2004-es befektetései jó részét a hagyományos hálózati eszközök helyett MPLS-re képes berendezésekre költi, emlékezetett a CNet.

Az ilyen eszközök forgalmazói, köztük az Alcatel, Cisco Systems, Juniper Networks és a Nortel Networks szintén igyekeznek a napirenden tartani a témát. A területen elért legújabb eredményeket a héten Párizsban tartott MPLS-világkongresszuson mutatják be.

Belépő a megrendeléshez

Az MPLS és a Frame Relay Alliance szakmai szövetségek támogatásával a seregszemlén a beszállítók élesben mutathatják be az MPLS-re képes különböző eszközök zökkenőmentes összekapcsolódását.

Az MPLS VPN megoldások jelentik a belépőt a legtöbb vállalati ügyfélhez, jelentette ki Irwin Lazar, a Burton Group vezető elemzője. Meglátása szerint a szolgáltatóknak elég megemlíteniük az ilyen hálózatok előnyeit, és a beszállító máris házon belül van.

Összeolvadó hálózatok

A legtöbb jelenlegi megoldás IP-hálózatot használ az adatforgalomhoz, illetve hagyományos vezetékes kapcsolatot a telefóniában. Ez a különbség azonban lassan eltűnik. A konvergáló hálózatok és megoldások iránti igény növekedésével a szolgáltatók és a felhasználók alig várják, hogy átlépjék a különböző technológiák között húzódó határt.

A jelentős infrastrukturális változások azonban nem máról holnapra történnek. Főként a nagyvállalatok számára nem, amelyek milliárdokat áldoztak a hagyományos távközlési rendszerük kiépítésére. Ennek megfelelően az MPLS-re való áttérés meglehetősen lassú. A szolgáltatók azonban az MPLS segítségével kialakítható VPN-szolgáltatásokkal újabb bevételi forráshoz jutnak.

Sok munka kell még

Többek közt az AT&T, British Telecom, BellSouth, Equant, Level 3, MCI és az NTT Communications kezdték meg az MPLS VPN szolgáltatások használatát. A Verizon korábban úgy nyilatkozott, hogy 2004 második negyedévében várható az indulás. Az MPLS-t sokáig kritikusan kezelő Sprint két hete jelentett be hasonló döntést.

Elemzők szerint az óvatosság nem árthat az új technológiával szemben. Bár növekszik az alkalmazások száma, még sok munkára van szükség a tökéletes illeszkedéshez. Nem létezik még egységes MPLS szabvány, és az eljárás különböző területeit érintő szabványok kialakítása is folyamatban van.

Készül a szabvány

Például az MPLS kiválóan működik egy szolgáltató hálózatán belül, de a mérnököknek és az igazgatóságnak sok fejtörésébe kerül különböző hálózatok MPLS alapú összekapcsolása. A legnagyobb kihívás az, hogy az ilyen összekapcsolódás ne menjen a szolgáltatás minőségének rovására.

Az MPLS fejlesztése több mint 3 évtizedre nyúlik vissza. Számos korábbi eljárás szolgált az alapjául, beleértve a Cisco Tag Switching, az IBM ARIS, és a Toshiba Cell-Switched Router megoldásait. A hivatalos MPLS szabvány kidolgozása 1997-ben kezdődött.