Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Egyesülne a Microsoft a Google-lal

2003.11.04. 09:37
A Microsoft egy fúzió lehetőségének felmelegítésével környékezte meg a Google-t, ami azt jelzi, hogy a világ legnagyobb szoftvergyártója nem akar lemaradni a világ egyes számú internetes keresőjéért folyó küzdelemben, miután néhány hónappal ezelőtt felvásárlási ajánlata süket fülekre talált. Így jelenleg a tárgyalások a két cég közötti együttműködés kereteinek kidolgozásáról folynak - mondják a USA Today forrásai, az érdekeltek ugyanakkor hallgatásba burkolóznak.
A Microsoft érdeklődése a nem nyilvános társaságként működő Google iránt érthető, hiszen a cég, amelynek piaci értékét legalább 15 milliárd dollárra teszik és első nyilvános kibocsátást (IPO) fontolgat, riválisainál sikeresebb üzleti modellt épített fel. Az e-kereskedelem agyonreklámozása ellenére az online keresésből lehet a legtöbbet profitálni: szeptemberben a tíz leglátogatottabb weboldal közül hat kereső volt - állítja a Jupiter Research elemzője.

Kövér rivális

Az Overture és az Inktomi keresőket az idén felvásárló nagy rivális Yahoo! hirdetési árbevétele a harmadik negyedévben éves összevetésben 48 százalékkal, 245 millió dollárra ugrott, és a növekedés nagyrészt a fizetős keresésekből adódott. (A Microsoft MSN portálja és keresője a júniussal zárult üzleti évben 299 millió dollár veszteséget szenvedett el.) A Yahoo! piaci értéke az év eleje óta 167 százalékkal, 28,5 milliárd dollárra szökött fel, így valószínűtlen, hogy a 49 milliárd dollár készpénzzel rendelkező Microsoft meg tudná venni.

A New York Times szerint a szoftveróriást egy későbbi időpontban is érdekelné a keresőoldal megvásárlása, a Google azonban jelezte, hogy nagyobb fantáziát látnak a tőzsdére menetelben. A cég várható tőzsdei értékét 15 és 20 milliárd dollár közé teszik.