Dániel, Daniella
16 °C
30 °C

Elmarad a darabolás?

2000.11.28. 12:43
A Microsoft hétfői beadványának fényében egyre kevesebb annak az esélye, hogy a per végén két részre darabolják a céget. A Microsoft nemcsak azt cáfolta a fellebbviteli bíróságra beadott 150 oldalas dokumentumban, hogy visszaélne monopóliumával, és hogy megszegte volna a trösztellenes törvényt, hanem Jackson bíró jogértelmezését is megkérdőjelezte. A kormány január 12-én adja be válaszát a bíróságra, a cég elleni antitrösztper februárban meghallgatásokkal folytatódik.
A Microsoft arra kérte a fellebbviteli bíróságot hétfői beadványában, hogy semmisítse meg az elsőfokú ítéletet, mely a cég két részre osztását írta elő. A 150 oldalas dokumentumban a cég azt állítja, Thomas Penfield Jackson rosszul értelmezte a törvényt és hibás döntést hozott. A Microsoft a beadványban korábbi állításaival ellentétben nem vitatja, hogy monopólium birtokosa lenne, azt állítja azonban, hogy piaci erőfölényével nem élt vissza.

A cég korábban még monopóliumának meglétét is cáfolta, azt állítva, hogy a vizsgált piac nem csak a személyi számítógépek operációs rendszereit jelenti, hanem az Apple Macintosh gépek, a kéziszámítógépek és más eszközök operációs rendszereit is ide kell érteni. Ezen a kiterjesztett piacon pedig már nem bír meghatározó részesedéssel a cég.

Microsoft: ,,Szemüveget a bírónak!"

Thomas Penfield Jackson bíró
A 150 oldalas dokumentumban a cég hibásnak nevezi Jackson bíró jogértelmezését, azt állítva, hogy a bíró a cég versenyt elősegítő üzleti gyakorlatát versenykorlátozónak értékelte. A Microsoft szerint Jackson bíró az eljárás során számos hibát vétett, és előítéletei által befolyásolt döntést hozott, ezért a cég az ítélet megsemmisítését kéri. Amennyiben az ítélet egyes részei továbbra is érvényben maradnak, a szoftvercég más bíró kirendelését kéri az ügyben.

A Microsoft Thomas Penfield Jackson bírót illető kritikái nem megalapozatlanok: jogi szakértők szerint is túlságosan hamar, 60 nap alatt készült el az ítélet. Jackson bíró pedig a per során több interjúban is utalt arra, hogy elmarasztaló ítéletet fog hozni. Kérdés azonban, hogy ez mennyire releváns a mostani fellebbezés szempontjából.

Visszaélt-e a cég monopóliumával?

A cég a beadványban Jackson bíró végkövetkeztetésére támaszkodva állítja, hogy nem használta ki monopóliumát. Az ítéletben ugyanis az is szerepel ténymegállapításként, hogy a Microsoft üzleti gyakorlata nem akadályozta meg a Netscape-et abban, hogy böngészőjét eljuttassa a felhasználókhoz. Ez alááshatja a kormány érvelését.

A Microsoft beadványával egyidőben négy ipari érdekképviseleti szervezet is eljuttatott két Microsoft-párti beadványt a bírósághoz. A céget támogató szervezetek az Association of Competitive Technology (Szövetség a Versenyképes Technológiákért), a Computing Technology Industry Association (Számítógépipari Szövetség), az Association for Objective Law (Objektív Törvénykezésért Szövetség) és a Center for the Moral Defense of Capitalism (A Kapitalizmus Morális Védelmére Alakult Szövetség).

A per a kormány írásbeli beadványával folytatódik, melyet január 12-ig kell a felpereseknek eljuttatniuk a bíróságra. Februárban pedig a szóbeli meghallgatások következnek. Egyelőre úgy tűnik, bármelyik fél győz is másodfokon, a másik fél bizonyosan a Legfelsőbb Bíróság elé viszi az ügyet.