Microsoft-részsiker a Sun ellen

2000.04.07. 20:27
A Microsoft apró győzelemről számolt be pénteken, az ,,ősellenséggel", a Sunnal folytatott jogvitában, amely a Sun által kifejlesztett Java programozási nyelv miatt robbant ki. Kalifornia államban ugyanis Ronald Whyte san jose-i kerületi bíró most elutasította a felperes Sun jogértelmezését, amely a Microsofttal kötött licensz-szerződéseire vonatkozott.

A felperes úgy vélte, hogy nem kell a világ legnagyobb szoftvergyártóját ellátnia Java programjának legújabb verziójaival. A bíró azonban másként ítélte meg az ügyet, és így a Java olyan update-jeit, naprakész változatait kell most szállítania a kifejlesztő cégnek, amelyek kompatibilisek a Microsoft operációs rendszereivel.

Whyte bíró döntése még a per megkezdése előtt született. Az eljárást egyébként a Sun kezdeményezte, azzal vádolva a Microsoftot, hogy - félve a Java nyelv elterjedésétől - olyan verziókat kreált a Sun termékeiből, amelyek már csak Windows platformokon voltak futtathatók. Ezzel a világ legnagyobb szoftvercége megpróbálta aláásni a Sun Microsystems stratégiáját, hogy olyan programnyelvet fejlesszen ki, amely bármilyen rendszeren működik.

A licensz-szerződésekről szóló per egyelőre még nem kezdődött el, mert még ki sem tűzték az első tárgyalási nap időpontját. Ugyanakkor a Microsoft szóvivője rendkívül boldog volt, hogy sikerült egy kisebb jogi sikert felmutatniuk. Különösen azután örvendezett Jim Cullinan, hogy hétfőn Thomas Penfield Jackson szövetségi bíró elmarasztalta a redmondi szoftvergyártót amiatt, hogy visszaélt piaci erőfölényével.  • Tippek
  • Bankszámla