Judit
2 °C
7 °C

Microsoft-részsiker a Sun ellen

2000.04.07. 20:27
A Microsoft apró győzelemről számolt be pénteken, az ,,ősellenséggel", a Sunnal folytatott jogvitában, amely a Sun által kifejlesztett Java programozási nyelv miatt robbant ki. Kalifornia államban ugyanis Ronald Whyte san jose-i kerületi bíró most elutasította a felperes Sun jogértelmezését, amely a Microsofttal kötött licensz-szerződéseire vonatkozott.

A felperes úgy vélte, hogy nem kell a világ legnagyobb szoftvergyártóját ellátnia Java programjának legújabb verziójaival. A bíró azonban másként ítélte meg az ügyet, és így a Java olyan update-jeit, naprakész változatait kell most szállítania a kifejlesztő cégnek, amelyek kompatibilisek a Microsoft operációs rendszereivel.

Whyte bíró döntése még a per megkezdése előtt született. Az eljárást egyébként a Sun kezdeményezte, azzal vádolva a Microsoftot, hogy - félve a Java nyelv elterjedésétől - olyan verziókat kreált a Sun termékeiből, amelyek már csak Windows platformokon voltak futtathatók. Ezzel a világ legnagyobb szoftvercége megpróbálta aláásni a Sun Microsystems stratégiáját, hogy olyan programnyelvet fejlesszen ki, amely bármilyen rendszeren működik.

A licensz-szerződésekről szóló per egyelőre még nem kezdődött el, mert még ki sem tűzték az első tárgyalási nap időpontját. Ugyanakkor a Microsoft szóvivője rendkívül boldog volt, hogy sikerült egy kisebb jogi sikert felmutatniuk. Különösen azután örvendezett Jim Cullinan, hogy hétfőn Thomas Penfield Jackson szövetségi bíró elmarasztalta a redmondi szoftvergyártót amiatt, hogy visszaélt piaci erőfölényével.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?