Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

A Microsoft felvásárolná a Yahoot

2007.05.04. 16:21
Külön-külön egyik sem tudja felvenni a versenyt a Google-lal, logikus lenne hát az összeolvadás. A tárgyalások állítólag még korai stádiumban járnak, de a Wall Streeten már tudni vélik az árat is.

A Wall Street Journal értesülései szerint újrakezdte a tárgyalásokat az esetleges összeolvadásról a Microsoft és a Yahoo. Iparági pletykák szerint a Gates-birodalom már többször megpróbálta felvásárolni az internetes piac egyik legfontosabb szereplőjét, ami mostanában a Google mögötti örök második szerepét játssza. A mostani tárgyalások is a Google fenyegető árnyékában zajlanak: egyre inkább úgy tűnik, külön-külön sem a Microsoft, sem a Yahoo nem képes lépést tartani a keresőmotorból a világ legnagyobb cégei közé növő kaliforniai csodacsapattal.

Ötvenmilliárdos üzlet

A hírt természetesen egyik fél sem kommentálta, de mind a szakma, mint a pénzvilág teljesen logikus lépésnek tartaná a felvásárlást a Google-lal folytatott konkurenciaharcban. "El sem tudnék képzelni ennél tökéletesebb üzletet" - mondja a Wall Street Access brókercég elemzője, aki szerint már régóta napirenden van ez a téma a tőzsdén, és most, a Google szárnyalásával aktuálisabb, mint valaha. A Wall Street Journal a Goldman Sach bankot nevezte meg az ügylet lebonyolítójaként, a vételárat pedig 50 milliárd dollárra becsülte.

Csak elhatározás kérédse

Az esetleges felvásárlás természetesen óriási viharokat okozna politikai-gazdasági körökben, és felmerülnének a Microsoft minden vásárlása idején menetrendszerűen felbukkanó monopóliumvádak is, de a tőzsdei szakértők biztosak benne, hogy ha a két cég meg tud egyezni az árban és az összeolvadás részleteiben, végig tudja vinni az üzletet a bürokrácia útvesztőjén is.

Bill Gates már régóta feni a fogát a Yahoora

Friss pénzügyi jelentésében a Microsoft több milliárdos profitot mutatott fel, míg a Yahoo eredményei csalódást okoztak a részvényesek között. A közelmúltban többször is előfordult, hogy a Google és a Microsoft ugyanazt a céget akarta megvenni, de a licitálásban rendre a Google győzedelmeskedett (lásd a YouTube vagy a DoubleClick felvásárlását).

A hír hatására a Yahoo részvényárfolyama 14,6 százalékot emelkedett, míg a Microsofté 1,4 százalékot csökkent.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!