Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Leépít a Magyar Telekom

2007.10.01. 23:13
A kedvezőtlen szabályozások, a gazdasági környezet, és az erősödő verseny mind spórolásra készteti hazánk legnagyobb távközlési cégét.

A Magyar Telekom vezetősége megállapodott az érdekképviseletekkel a 2008-as elbocsátásokról. A végkielégítések 24 milliárd forintot visznek el, és idén már 7,3 milliárd forintot költött a Telekom korábbi leépítésekre. A társaság ugyanakkor arra számít, hogy a létszám lefaragásával évente 13 milliárd forintot takaríthat meg.

A Telekomnál maradó dolgozók 5,5 százalékos béremelesre számíthatnak, a Telekomtól távozó dolgozók többségét pedig 2007 utolsó munkanapján bocsátják el, tehát ennek hatása 2008 első negyedévben lesz látható. A létszámleépítés körülbelül tizenöt százalékkal csökkenti a Magyar Telekom cégcsoport összlétszámát 2008 végére a 2007 június végi állapothoz képest.

A Magyar Telekom többek között azért kényszerül ilyen drasztikus leépítésre, mert a távközlési iparágnak számos kedvezőtlen körülménnyel kell szembenéznie. Minden szegmensben erősödik a verseny, és a szabályozások - például a roamingtarifák meghatározása - csökkentik a társaságok bevételét. A Magyar Telekom az elmúlt hetekben más nagy lépésről is beszámolt: teljesen átalakítja belső szervezeti struktúráját, hogy megszűnjenek a párhuzamos tevékenységek, és új üzleti lehetőségeket keres.

Az új szolgáltatások, mint például az informatikai és rendszerintegrációs tevékenységek, lehetővé teszik a bevételek szinten tartását, de ezek a szolgáltatások alacsonyabb profitot biztosítanak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!