A Magyar Telekom megvásárolja a KFKI-t

2006.06.16. 13:55
Informatikai szolgáltatásokkal erősítene a Magyar Telekom, hogy kielégítse vállalati ügyfeleinek az igényeit. A KFKI Csoport közel nyolcmiliárd forintot ér a távközlési mamutcégnek.

A Magyar Telekom 2006. június 16-én szerződést írt alá a KFKI-LNX Zrt. száz százalékos tulajdonrészének megvásárlásáról. A vételár az MTI szerint 8,17 milliárd forint, a 2006. évi pénzügyi eredmények függvényében azonban további 1,5 milliárd forint kerülhet kifizetésre.

Kiegészítik egymást

A KFKI csoport a magyar informatikai szolgáltatási piacon tevékenykedik, és három cégből áll, ez a KFKI-LNX-ből és két leányvállalata, az ICON és az IQSYS. Azért volt szüksége a Telekomnak a KFKI-re, mert vállalati ügyfélkörének informatikai szolgáltatásokra is szüksége van. A sajtóközlemény szerint az akvizíció összhangban van a Magyar Telekom által 2004-ben közzétett középtávú stratégiai célokkal.

A Magyar Telekom hírlevele szerint a KFKI mind bevétel, mind nyereség szempontjából stabil cég. A közel 400 alkalmazottat foglalkoztató csoport bevétele 2005-ben elérte a 17 milliárd forintot. A KFKI csoporton belül a KFKI-LNX kommunikációs hálózatok építésével és üzemeltetésével, a ICON informatikai infrastruktúrákkal és biztonsági megoldásokkal, az IQSYS meg szoftver- és alkalmazásfejlesztéssel foglalkozik.

A vásárlást a Magyar Telekom a rendelkezésére álló hitelkereteken keresztül finanszírozza. A tranzakció lezárásához, amelyre a tervek szerint 2006 második felében kerül sor, a szabályozó hatóság (Gazdasági Versenyhivatal) jóváhagyása szükséges.  • Bérelnék
  • Bankszámla