Hatmillióra büntette a pénzügyi felügyelet a Magyar Telekomot

2006.07.25. 16:15
Az éves beszámoló közzétételének késése miatt hatmillió forintos bírságot szabott ki a Magyar Telekomra a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete, a PSZÁF.

Határozatban szólította fel a PSZÁF a Magyar Telekomot, hogy azonnal hívjon össze közgyűlést, terjessze elő elfogadásra a könyvvizsgáló által is elfogadott 2005. évi éves mérlegét, majd tegye közzé azt. Ehhez persze a legnagyobb magyar telkónak végre le kellene zárnia a montenegrói leányvállalatánál hónapok óta tartó belső vizsgálatát, és ennek megállapításai alapján meg kell tennie a szükséges lépéseket. A vizsgálat két montenegrói szerződést érint, amelyekről azt gyanítják, hogy megsértették a hatályos jogszabályokat és a cég belső kontrollrendszerét.

Tanácsadás

Májusban egyszer már megbüntette a felügyelet a társaságot az egyszerűsített mérleg közzétételének elmaradása miatt, és akkor is a törvény szerinti legnagyobb, hatmillió forintos összeget szabták ki rá. A PSZÁF most a konszolidált beszámoló hiánya miatt mért büntetést a cégre, és a maximális bírságot azzal indokolta, hogy a Magyar Telekom máig sem szüntette meg a jogsértő állapotot. (A két jelentést az üzleti év lezárultát, vagyis december 31-ét követően 120 illetve 180 nappal kell közzétenni.) Az ügy egyébként az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyeletét (SEC) is érdekli, mert az amerikai tőzsdén is jegyzett cégnek majdnem egy hónappal ezelőtt - június 30-ig - el kellett volna küldenie éves beszámolóját.

A Magyar Telekom igazgatósága áprilisban döntött úgy, hogy nem hívja össze az évi rendes közgyűlését montenegrói leányvállalata által kötött két, összesen mintegy 700 millió forint értékű tanácsadási szolgáltatási szerződés vizsgálata miatt. A Népszabadság információi szerint a Telekom Montenegró által tavaly megrendelt piackutatási szerződésre kiadott pénz offshore cégekhez került, sőt magát a szerződést is egy offshore céggel kötötték. Felmerült az is, hogy a kifizetett összegek nincsenek arányban az elvégzett munkával. A Magyar Telekom könyvvizsgálója, a PriceWaterhouseCoopers a gondok miatt nem írta alá sem a montenegrói cég mérlegét, sem a magyar beszámolót.

Több minden is állhat az ügy hátterében. A Népszabadság cikke szerint gyanús, hogy ilyen sokáig elhúzódott az egyébként akár két hét alatt is elintézhető vizsgálat, és a lap szerint felmerült, hogy lobbipénzek kifizetéséről vagy adókikerülésről is szó lehet. Egyesek szerint Straub Elek elnök-vezérigazgató székét akarták megingatni, mások szerint az Egyesült Államokban is jelen lévő Deutsche Telekomot akarták nehéz helyzetbe hozni, írta a lap.  • Hírek
  • Személyi kölcsön