Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Hatmillióra büntette a pénzügyi felügyelet a Magyar Telekomot

2006.07.25. 16:15
Az éves beszámoló közzétételének késése miatt hatmillió forintos bírságot szabott ki a Magyar Telekomra a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete, a PSZÁF.

Határozatban szólította fel a PSZÁF a Magyar Telekomot, hogy azonnal hívjon össze közgyűlést, terjessze elő elfogadásra a könyvvizsgáló által is elfogadott 2005. évi éves mérlegét, majd tegye közzé azt. Ehhez persze a legnagyobb magyar telkónak végre le kellene zárnia a montenegrói leányvállalatánál hónapok óta tartó belső vizsgálatát, és ennek megállapításai alapján meg kell tennie a szükséges lépéseket. A vizsgálat két montenegrói szerződést érint, amelyekről azt gyanítják, hogy megsértették a hatályos jogszabályokat és a cég belső kontrollrendszerét.

Tanácsadás

Májusban egyszer már megbüntette a felügyelet a társaságot az egyszerűsített mérleg közzétételének elmaradása miatt, és akkor is a törvény szerinti legnagyobb, hatmillió forintos összeget szabták ki rá. A PSZÁF most a konszolidált beszámoló hiánya miatt mért büntetést a cégre, és a maximális bírságot azzal indokolta, hogy a Magyar Telekom máig sem szüntette meg a jogsértő állapotot. (A két jelentést az üzleti év lezárultát, vagyis december 31-ét követően 120 illetve 180 nappal kell közzétenni.) Az ügy egyébként az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyeletét (SEC) is érdekli, mert az amerikai tőzsdén is jegyzett cégnek majdnem egy hónappal ezelőtt - június 30-ig - el kellett volna küldenie éves beszámolóját.

A Magyar Telekom igazgatósága áprilisban döntött úgy, hogy nem hívja össze az évi rendes közgyűlését montenegrói leányvállalata által kötött két, összesen mintegy 700 millió forint értékű tanácsadási szolgáltatási szerződés vizsgálata miatt. A Népszabadság információi szerint a Telekom Montenegró által tavaly megrendelt piackutatási szerződésre kiadott pénz offshore cégekhez került, sőt magát a szerződést is egy offshore céggel kötötték. Felmerült az is, hogy a kifizetett összegek nincsenek arányban az elvégzett munkával. A Magyar Telekom könyvvizsgálója, a PriceWaterhouseCoopers a gondok miatt nem írta alá sem a montenegrói cég mérlegét, sem a magyar beszámolót.

Több minden is állhat az ügy hátterében. A Népszabadság cikke szerint gyanús, hogy ilyen sokáig elhúzódott az egyébként akár két hét alatt is elintézhető vizsgálat, és a lap szerint felmerült, hogy lobbipénzek kifizetéséről vagy adókikerülésről is szó lehet. Egyesek szerint Straub Elek elnök-vezérigazgató székét akarták megingatni, mások szerint az Egyesült Államokban is jelen lévő Deutsche Telekomot akarták nehéz helyzetbe hozni, írta a lap.