Béla
13 °C
27 °C

Hogyan vásároljunk az e-feketelistáról?

2001.04.13. 11:20
NÜ már sokszor vásárolt interneten. Könyvet, domainnevet, sőt, regisztrált már fizetős szoftvert is több alkalommal. Sosem volt semmi gond, eltekintve a legutóbbi könyvásárlástól, mikor is kiderült, hogy kicsiny országunk blacklisten van, így a cég weblapján nem lehet kiválasztani az országok menüből.
A dolog meg lett oldva, online bolt adminisztrátora segítőkész volt, regisztráljon másik országot (Lengyelország nem volt feketelistán...arra lehetett regisztrálni), ha beérkezett a rendelés, ő átírja Mo.-ra. Megtette, könyv megjött rendben.

99 dollár volt a kérdéses áru értéke. Érdekes módon a szállítási költség nem volt megemlítve, ügyfelünk elegánsan átsiklott a kérdés felett. A számláján ugyan kicsit kevéske volt a pénz, de pár napon belül várt további összeget, gondolta, kihasználja a technikai hitelkeret adta lehetőséget: 99 dollár + a szokványos szállítási költség belefér. Ha kevés a pénz, úgyis visszautasítják a vásárlást.

"Submit" gomb megnyom, abban a másodpercben (!!!) jött az SMS a mobilbanktól, hogy 99 dollárnak megfelelő forint értékű vásárlás, XY cég, tranzakció száma, zárolás stb.. NÜ kerek szemekkel nézett, hogy itt tart a technika, mikor egy belvárosi boltban 5 perc is lehet, mire az ISDN-csodán elküldik az adatokat a banknak, a sor meg áll közben persze, de itt a neten 1 mp alatt megtörténik az egész akció mobilbankos SMS-estül, mindenestül. Elégedetten mosolygott, lám ismét bizonyított a technika.

A felhőtlen boldogság csak pár óráig tartott, mert egy rövid e-mailben közölték vele, hogy 112-es hibaüzenet miatt nem sikerült a tranzakció. A hibakódot a kártyát kibocsátó bank küldte, az online cég nem tehet semmit sem. Telefon TeleBank Centerbe, nézzék meg mi történhetett! Kedves nőihang: ők nem tudják, szerintük sikeres volt a tranzakció, mert a cég zároltatta is a 99 dollárnyi összeget, de megkérdezi a főnökét. Főnök szerint kommunikációs hiba lehetett. (Miért érezzük azt, hogy ha valami nem sikerül az online iparban, mindenki a "kommunikációs hibára" hivatkozik? Tisztára vindóz általános védelmi hibaszindróma....)

Na, az jól hangzik, mert eléggé sürgős volt a vásárlás, a szállításról nem is beszélve. Viszont ha nem sikerült az akció, jó lenne feloldani a zárolást, hogy újból lehessen próbálkozni. Hát az nem megy.... 2 hét után jár le, előtte csak akkor oldják, ha az online cég igazolja, hogy nem sikerült az akció. Esetleg be kell szerezni tőlük valami igazolást. Mert az olyan könnyű, egy amerikai cégtől ugyebár....(kis cég lehetett, nem az online árusítás a fő profil, hanem a fejlesztés, csak hát a terméket valahogy árusítani is kell).

E-mail cégnek, NÜ szeretne 1 igazolást. NÜ némileg töri ugyan az angolt, de pénzügyi angolban annyira nem mozog otthonosan. Kérést meg sem hallották (bár alapvetően nagyon segítőkészek voltak), bár lehet, hogy a megfelelő angol kifejezés nem volt helyénvaló :-) Viszont ügyfelünk megtudta, hogy a 99 dollárra még jön egy 70 dolláros (!) szállítási költség is. Hát ez kicsit borsos... de gyorsan volt szükség az árura, FedEx meg ennyiért szállít. Végül is ezt is ki kell próbálni, mint már mondtuk, ügyfelünk vevő az újdondonságokra. Némi pénzügyi manőverezés után cirka 180 dollár volt a számlán, de ehhez a 20 ezer Ft-os technikai hitelkeret is kellett ismét (hát, hó végén előfordul az ilyesmi). Ja, és persze ott csücsült a számlán a 99 dollár is zárolva.

Ügyfelünk újult erővel nyomta meg a submit gombot. SMS jött, 99 dollár (~30 ezer Ft) zárolva. És hol van a szállítási költség...? Sebaj. Majd ezt is levonják. Pár óra feszült várakozás, és e-mail jő, most sem sikerült az akció. NÜ picit ideges lett, mivel újabb 99 dollár maradt zárolva a számlán egy sikertelen akció után. TelebankCenter ismét. Ők annyit látnak, hogy a 30 ezer Ft sikeres volt, de az 51 ezer Ft (169 $) nem. NÜ kicsit furcsán nézett, és elmesélte pontosan, mekkora összegekről van szó: 99 dollár (~ 30 ezer Ft) az áru + 70 dollár (~21 ezer Ft) a szállítás, azaz 51 ezer Ft összesen. Így valójában a 99 $ sem volt sikeres, és persze az egész akció meg aztán főleg nem. Hogy lehet, hogy a fél akció sikerül, a 99 $-t tudják zárolni, de a maradék 70-et már nem, pedig volt elég pénz a számlán? Nem tudják. Esetleg a HelpDesk.

Telefon Helpdesknek. Kedves nőihang kártyaszámot kért. Némi billentyűkattogás, majd jelentősségteljes nyelés után közli, hogy ő ugyan itt lát valamit, de azt nem mondhatja meg, mert nem tudja beazonosítani., hogy NÜ tényleg Naiv Ügyfél-e..... Nü próbálkozik: Esetleg lakcím, szig. szám alapján...? Azt el is lophatták....mondja a kedves hang. Tényleg segítőkész és kedves volt, de NÜ nem értette, akkor miért is van a HelpDesk, ha úgysem mondhatja meg, mit lát. TeleBankCenter is jó hely, nagyon segítőkészek, de ők meg nem tudják, mi a gond. Súlyos hallgatag másodpercek után (NÜ gondterhelt, hölgy segíteni szeretne), hölgy ötlettel állt elő: NÜ adjon egy számot, egyeztet a TBC-rel, és majd visszahívják ügyfelünket.

Heuréka! TBC visszahív. Nem tudják, hogy pontosan mi a baj.... NÜ kedélyesen elbeszélgetett telebankcenteres ügyintézővel és közösen arra juttottak, hogy valószínűleg nem minden internetes vásárlásnál lehet technikai hitelkeretet használni. Azért az érdekes, hogy a fél tranzakció sikerül, a másik fele meg nem. Ráadásul első alkalommal a 99 dollár már belelógott a hitelkeretbe, mégis sikeresen zárolták.

Mivel NÜ-nek per pillanat egyéb pénzügyi forrásai nem voltak, kénytelen volt 3 napot várni a hóeleji megváltásra, ami fizetés formájában érkezett a kártyájára. 3 a magyar igazság alapon, újabb próbálkozás. A jól ismert submit gomb megnyomása most sem jelentett akadályt. SMS (99 dollárról) jő, NÜ örül, de egy picit feszült, eddig a pontig az első 2 akció is sikerrel ment, vajon csúnya e-mail várható-e megint. Csúnya e-mail nem jött, viszont pár órával később SMS mobilbanktól igen, miszerint 169 dollár zárolva. NÜ boldog, most akkor végre tényleg sikerült az akció. NÜ használ Házibankot is :-), másnap hát megnézte, mi a helyzet az előző napi akció után. 169 dollár levonva, újabb 99 dollár zárolva! Ezzel együtt már közel 300 dollár csücsült a számlán zárolt állapotban.

Hát ez érdekes, de most már összeállt a kép NÜ-ben: internetes cég első körben 99 dollárt zárolt, az áru értékét. Ezt a vásárlás "pillanatában" megteszik. Mikor a rendelés pár órával később beérkezik, hozzácsapják a szállítási költséget, és az azzal megnövelt összeget vonják le a számláról, de a zárolásról valahogy elfelejtkeznek. NÜ-nek még a helpdeskes hölgy mondta, hogy a cégnek 2 napon belül jelentkeznie kell azért, hogy él-e a zárolással vagy sem.

NÜ már csak a következőket nem érti:

1. Ha nem jelentkezik a cég, akkor miért nem oldják fel a zárolást 2 nap múlva, miért kell 2 hétig várni. Járjon a BANK utána az eseményeknek, ne NÜ-nek kelljen igazolásokért kuncsorognia!

2. Ha nem kell a pénz a cégnek, mert nem sikerült a tranzakció, miért nem jelentkezik (ezek szerint az USA-beli cégeknek is van még mit gyakorolniuk online vásárlások terén). Egy nagyobb összeg esetén kellemetlen, ha 2 hétig kell várni a zárolás feloldására, miközben esetleg egy újabb próbálkozás sikeres lenne.

3. Minden tranzakcióról/próbálkozásról kell lennie naplózásnak a banknál. Ha NÜ többszörösen és (szerinte) érthetően elmondta, milyen összegek szerepeltek a tranzakcióban, és hogy szerinte hogyan is zajlott le az egész akció, HelpDesk-hölgy kideríthette volna, mi is a pontos tényállás, azaz, hogy a 99 dollár zárolása után az online cég még 169 dollárt is le szeretett volna vonni. Ő látta a tranzakciókat, NÜ nem.

Az áru 2 és fél nap alatt megérkezett az USA nyugati partjáról (annak ellenére, hogy hétvége volt közben), így NÜ bizalma visszatért a technika vívmányaiba, de azt megtanulta, hogy egy online vásárlás esetén jó, ha ez ember a kívánt áru értékének legalább a két-háromszorosának megfelelő pénzügyi eszközökkel rendelkezik. NÜ örül szerzeményének, és türelmesen várja, hogy a zárolások feloldódjanak.