Antal, Antónia
3 °C
9 °C

Javítás miatt akadozott a Neptun

2006.09.12. 15:20
Váratlan rendszerhibák nehezítették meg az egyetemisták és főiskolások tárgyfelvételét. A Neptunt már helyreállították.

Olvasóink szerint "országos járvány" blokkolta a felsőoktatási intézmények központi informatikai rendszerét, a Neptunt, és tapasztalataik szerint az onlájn adminisztrációs felület vagy csak akadozva működött, vagy még úgy sem. A rendszert kifejlesztő és működtető SDA Stúdió Kft. megkeresésünkre elismerte, hogy voltak üzemszünetek, amiket két hiba okozott.

Mi a .Net?
A .Net a Microsoft XML webszolgáltatási platformja, amellyel a fejlesztők XML alapú webszolgáltatásokat tudnak készíteni, illetve azokat egymással összeilleszteni. Az XML webszolgáltatások meg azért jók, mert megkönnyítik az adatok internetes forgalmazását, megosztását, és gyakorlatilag nem számít, hogy a felhasználók milyen operációs rendszert és hardvert használnak.

Egyrészt az SQL adatbázis kezelése nem volt optimális, ez viszont csak akkor derült ki, amikor kritikusan sokan jelentkeztek be. A szokatlanul nagy terhelés elsősorban a diákoknak volt köszönhető: jelentős részük ugyanis csak közvetlenül a határidő előtt adta le jelentkezését, és ekkora terhelést nem tudtak előre szimulálni. Emellett a frissen bevezetett Microsoft .Net keretrendszer 2-es verziójában találtak egy kommunikációs hibát, amit azóta már kijavítottak.

A .Net-re épülő rendszer korszerűbb és gyorsabb, mint a korábbi megoldás, és egyidejűleg ezres nagyságrendben tudja kiszolgálni a hallgatókat, tudtuk meg Fehér Istvántól, az SDA Stúdió műszaki igazgatójától. A szakértő azt is elárulta, hogy Magyarországon nincs még egy hasonló méretű .Net-rendszer, ezért nem igazán tudtak mások tapasztalataira támaszkodni.


Kedd délelőtt már működött a BME-Neptun

Egyébként a Neptun statisztikái szerint az iskolák javarésze túl van a tárgyfelvételen, és Fehér István az Indexnek nyilatkozva megígérte: még egyszer nem fordul elő ilyen hiba.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!