Erzsébet
1 °C
4 °C

A netbookok növelik a pc-piacot

2008.09.15. 07:19
Darabszámban mindenképp, értékben már nem feltétlenül várható jelentős növekedés a pc-piacon a filléres laptopok megjelenésének hála.

A második negyedéves számok vártnál kedvezőbb alakulása miatt az IDC megemelte az idei és az azt követő három évre vonatkozó növekedési célszámait, írta meg az IT.café. A piackutató most úgy becsüli, hogy az idén 15,7 százalékkal, 311 millió darabra bővül a pc-piac – ennél márciusban még három százalékponttal lassabb növekedést prognosztizáltak.

A bővülés egészen 2011-ig két számjegyű marad, mielőtt 2012-ben 10 százalék alá húzódik vissza. Ekkor – jósolják – világszerte 482 millió számítógép fogy majd.

A prognózis optimista revízióját az indokolta, hogy a notebookok és azon belül is az olcsóbb árkategóriába tartozó, kifejezetten kis méretű netbookok iránt igen élénk a kereslet.

A második negyedévben Nyugat-Európában például hatvan százalékkal több noteszgépet adtak el a gyártók, mint egy évvel korábban, és ez a lendület várhatóan kitart az év egészében. A notebookok népszerűségének köszönhetően a többi kontinensen is javultak a közeljövő kilátásai.

Mindez azt mutatja, hogy a kedvezőtlen gazdasági környezet és a magas energiaárak ellenére is egészségesen nő a pc-piac. Az elemzők azért megjegyzik, hogy a netbookok terjedése az eladási átlagárat visszafogja, ezért a dollárban mért forgalom nem nő majd olyan mértékben.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?