Huba
19 °C
33 °C

A netbookok növelik a pc-piacot

2008.09.15. 07:19
Darabszámban mindenképp, értékben már nem feltétlenül várható jelentős növekedés a pc-piacon a filléres laptopok megjelenésének hála.

A második negyedéves számok vártnál kedvezőbb alakulása miatt az IDC megemelte az idei és az azt követő három évre vonatkozó növekedési célszámait, írta meg az IT.café. A piackutató most úgy becsüli, hogy az idén 15,7 százalékkal, 311 millió darabra bővül a pc-piac – ennél márciusban még három százalékponttal lassabb növekedést prognosztizáltak.

A bővülés egészen 2011-ig két számjegyű marad, mielőtt 2012-ben 10 százalék alá húzódik vissza. Ekkor – jósolják – világszerte 482 millió számítógép fogy majd.

A prognózis optimista revízióját az indokolta, hogy a notebookok és azon belül is az olcsóbb árkategóriába tartozó, kifejezetten kis méretű netbookok iránt igen élénk a kereslet.

A második negyedévben Nyugat-Európában például hatvan százalékkal több noteszgépet adtak el a gyártók, mint egy évvel korábban, és ez a lendület várhatóan kitart az év egészében. A notebookok népszerűségének köszönhetően a többi kontinensen is javultak a közeljövő kilátásai.

Mindez azt mutatja, hogy a kedvezőtlen gazdasági környezet és a magas energiaárak ellenére is egészségesen nő a pc-piac. Az elemzők azért megjegyzik, hogy a netbookok terjedése az eladási átlagárat visszafogja, ezért a dollárban mért forgalom nem nő majd olyan mértékben.