Nyolcszáz méteres toronyházat épít a Samsung

2004.12.10. 12:22
Az Egyesült Arab Emírségek ékkövének mondott Dubaiban épül fel a világ legmagasabb épülete, a nyolcszáz méteres Dubai-torony, amely lazán maga mögé utasítja az összes eddigi csúcstartót.
A téglából és acélból felépülő Dubai-torony alapozásai munkálatait már megkezdték, de az építkezés csak januárban kezdődik. A jelenlegi tervek szerint a százhatvan emeletes felhőkarcoló négy év múlva teljesen elkészül, és sokkal magasabb lesz a jelenlegi csúcstartónál, a tajvani TFC 101 elnevezésű felhőkarcolónál, amely csupán ötszázkilenc méteres.

#alt# A hatalmas épületben hotel és bevásárlóközpont is lesz, de az ötszázezer négyzetméteres összterületének legnagyobb részét luxuslakások és irodák foglalják el.

A Dubai-torony egy nyolcmilliárd dolláros átfogó rendezési terv része, és a kivitelezőt az Emaar Properties bízta meg. A kivitelezésre kiírt háromszáz millió dolláros pályázatot a dél-koreai Samsung nyerte el, de a munkában a belga Besix és a helyi Arabtec vállalat is részt vesz.

A torony megváltoztatja Dubai képét, és nagyon jól ábrázolja a régió ambiciózus terveit, mondta el a BBC-nek Mohamed Ali Alabbar, az Emaar Properties elnöke. Dubai egyébként roppant büszke modern épületeire, ilyen például a Burj al-Arab hotel, amelyet egy mesterséges szigeten húztak fel. A háromszázhuszonegy méter magas hétcsillagos szálloda a város fontos jelképe.  • Hírek
  • Bankszámla