Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Ismét bővül az amerikai online reklámpiac

2002.05.22. 11:25
Az amerikai oldalakon az egyedi online reklámok száma ez év első három hónapjában 33 százalékkal megugrott. A visszaesés tavaly márciusban kezdődött és idén januárban érte el a mélypontot. A mostani növekedés hajtóerejét a hagyományos cégek adták.
Az egyedi online reklámok száma ez év januárjától áprilisig a Nielsen//NetRatings kutatása szerint az Egyesült Államokban 33 százalékkal megugrott. Áprilisban így 70 ezres számmal elérte az eddigi legmagasabb értéket. Az elmúlt három hónapban tapasztalt élénkülés a kutató szerint arra utal, hogy az online-reklámpiac új húzóerőt talált.

Mélypont idén januárban

A webes reklámok száma 2001 márciusa óta folyamatosan csökkent, a mélypontot idén januárban érte el. 2002 elején a hagyományos vállalatok táplálták a növekedést. Az első helyen a Columbia House áll, áprilisban 330 egyedi reklámmal, második a Nestlé, harmadik az Egyesült Államok kormánya. Egyes hagyományos cégek, mint a General Motors vagy a Coca-Cola, richmedia-megoldásokkal (a felhasználó képernyőjén mozgó - sétáló, úszó, mászkáló stb. - reklámok) kísérleteznek.

Növekedhet a reklámköltés

A reklámok számának növekedését követheti az online-reklámköltés is. Az Emarketer és a Forbes.com adatai szerint a netes bevételek 11 százalékkal, 7,3 milliárd dollárról 8,1 milliárd dollárra nőhetnek - írja a Bizreport.

Angliában is növekszik

Az Interactive Advertising Bureau (IAB) jelentése szerint tavaly az Egyesült Királyságban 7,1 százalékkal nőtt az online reklámköltés - írja a Total Telecom. 2001-ben a reklámozók így 242 millió dollárt költöttek netes reklámokra a szigetországban. Miközben azonban az online reklámköltés éves szinten pozitív tendenciát mutatott, az év második felében 17 százalékkal visszaesett. Szakértők szerint ez részben a gazdaság lassulásának, részben a terrortámadások utáni sokknak a következménye. A visszaesés az egész reklámágazatot érintette: egyedül az internetes szektor tudott éves szinten növekedést felmutatni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!