Donát
-4 °C
2 °C

Tulajdonosváltás a Pannon GSM-nél

2001.03.26. 17:28
A holland KPN távközlési társaság tárgyalást kezdett a magyar Pannon GSM-ben lévő részesedése eladásáról - jelentette hétfőn a Dow Jones hírügynökség.
A KPN az elmúlt időszakban felhalmozott 21,9 milliárd eurós adósságából szeretne ledolgozni 5-6 milliárd eurót, ezért idén eladja a cég fő profiljához nem kapcsolódó tulajdonrészeket, és tőzsdére viszi a KPN Mobile mobilszolgáltatót is.

A Pannon GSM a részvényesi körét érintő változásokat nem kívánta kommentálni, ám miként az eddigi tulajdonosváltások, úgy a várható mostani sem fogja befolyásolni a cég működését. A cég szóvivője nem kívánt részleteket közölni az eladással összefüggésben, s azt sem, hogy mennyit érhet jelenleg a Pannon GSM.

Kié lesz a Pannon GSM?

Piaci elemzők szerint a Pannon GSM a KPN értékesíteni kívánt portfoliójának egyik legdrágább darabja, értékét 820 millió és 1 milliárd dollár közé teszik. A Pannon GSM-nek jelenleg több mint 1 millió 300 ezer előfizetője van, amellyel 40 százalékos a részesedése a magyar mobilpiacból a Westel 54 és a Vodafone 6 százaléka mellett.

A KPN a legnagyobb tulajdonosa a Pannonnak, de nincs többségben a társaságban. A két másik tulajdonosnak, a norvég Telenornak és a finn Sonerának elővásárlási joga van az eladandó részvényekre.

A Pannon GSM 44,66 százaléka a KPN, 25,78 százaléka a norvég Telenor, 23 százaléka a finn Sonera, míg 6,56 százaléka a dán TeleDanMark kezében van. A Pannon eladását követően sem a három másik tulajdonos, sem a Vivendi vagy a British Telecom nem nyilatkozott esetleges vételi szándékáról. A Vivendi a hírek szerint az Antenna Hungaria műsorszóró iránt érdeklődik, amely 20 százalékos tulajdonosa a brit Vodafone mobilszolgáltató magyarországi egységének.

A KPN másik jelentős magyarországi társasága, a Pantel Rt. nem kívánta anyavállalatának kelet-európai eladási szándékát kommentálni. A Pantelben a KPN 75,2 százalékos részesedéssel rendelkezik.

A KPN a Pannon GSM eladása mellett egyezteti a Cesky Telecomból való kilépése feltételeit a cseh kormánnyal, tárgyal a Telkomsel indonéz mobilszolgáltatóban lévő részesedése eladásáról, valamint megszabadul az amerikai Infonet 17 százalékától,és az ukrán Ukraine Mobile Communications mobiltelefon-szolgáltatótól is.

A KPN helyzete
A holland KPN távközlési vállalat a piacon vártnál jobb eredményt ért el tavaly, és hétfőn kiadott beszámolójában 10-15 százalékos forgalomnövekedést vár erre az évre. A cég 626 millió eurós adózás utáni veszteséget szenvedett tavaly, nem számítva az egyszeri tételeket.

Egyszeri tételekkel 1,87 milliárd eurós nettó nyereséget könyvelt el, az 1999-es 828 millió eurós, hasonló összetételű nettó nyereség után. A rendkívüli tételek rubrikába tavaly 2,3 milliárd euró tiszta haszon került, túlnyomórészt abból, hogy tavaly a KPN eladta mobilrészlegének a 15 százalékát a japán DoCoMo mobilszolgáltatónak.

A KPN forgalma tavaly 48 százalékkal 13,51 milliárd euróra nőtt. December végén 25 millió ügyfele volt az 1999. december végi 14 millió helyett. A vállalat adóssága tavaly 21,9 milliárd euróra növekedett az 1999-es 4,6 milliárdról.