Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Pionírok a PC első 20 évéről

2001.08.22. 15:40
Kapcsolódók (1)
Amíg a PC-gyártók azzal vannak elfoglalva, hogy profitfigyelmeztetéseket tegyenek közé, s kifundálják, mivel lehet ismét felpörgetni a lassuló PC-eladásokat, addig a technológiai ipar két óriása, az Intel és a Microsoft szépen megünnepelte a PC 20. születésnapját a Szilícium-völgy szívében, a szoftveróriás pedig felvázolta, miként is képzeli az iparág jövőjét.
Többször ismételték a Spektrum tévében azt a sorozatot, amely a személyi számítógép születéséről szólt. Megmutatták a legendás garázsokat, ahol összeállították az első gépeket, s megszólaltak az úttörők, a magyar fordításban "güzüknek" nevezett programozók. Hosszú hajú, hippikülsejű fejlesztők, ma már mindegyikük konszolidált, üzletember külsővel - és tegyük hozzá: a többségük milliomos, ha nem éppen milliárdos.

PC-pionírok: Ray Ozzie, Mitch Kapor, Andy Grove, Bill Gates, Brent Schlender (Fortune - a beszélgetés moderátora), valamint Rod Canion.

Andy Grove, az Intel és Bill Gates, a Microsoft főnöke invitálta meg ezeket a güzüket augusztus elején a Szilícium-völgybe, hogy szerény körülmények között - füst, több ezer fős tömeg, tűzijáték nélkül - megünnepeljék a PC 20. születésnapját. Szimbolikus üzenete lehet annak, hogy nem egy "vasgyártó" rendezte meg az összejövetelt, bár tény, hogy ma már szinte másodlagos, milyen logó virít a műanyag dobozon, az ugyanis szinte biztos, hogy Intel-szíve és Microsoft-operációs rendszere van. Meghívott vendégként azért ott ült a színpadon Dave Bradley, egyike annak 12 IBM fejlesztőmérnöknek, akik 20 évvel ezelőtt iparági szabványt teremtettek az PC-vel, s aki ma is még a kék óriásnál dolgozik, jelenleg az eServer fejlesztőcsoport vezető mérnöke.

A San José-i Tech Museum nagyterme a barátságos klubra emlékeztetett, ahol a PC-ipar veteránjai emlékeztek a múltra. A már említettek mellett ott ül a színpadon Daniel S. Bricklin, a VisiCalc alkotója - a családi költségvetések nyilvántartására kifejlesztett szoftver gyakorlatilag az Excel, illetve a hasonló táblázat- és adatbázis-kezelők őse -, David Bunnel, a krónikás - fél tucat jelentősebb számítástechnikai lap alapítója, az ő nevéhez fűződik többek között a PC World, a MacWorld elindítása -, Rod Canion, a Compaq társalapítója, Mitch Kapor, a Lotus Corporation létrehozója, valamint Ray Ozzie, a Lotus Notes alkotója. Jellegzetes figurák, a brooklyni születésű Kapor például disc-jockeyként kezdett, talán nem véletlen, hogy bár ezúttal majdnem mindenki mellőzte a nyakkendőt, Mitch mindenkin túltett hawaii ingjével, melyen a mintázat, mi más lehetett volna, mint néhány PC.

Mitch Kapor
dj-ből szoftvermilliomos
Kíváncsisággal vegyes szakmai irigységgel lehetett hallgatni a nagy idők tanúit, bár tény, akkoriban maguk sem tudták, hogy új iparágat teremtenek. Bradley szerényen csak annyit mond, miközben visszaemlékszik az egykori manual színére - bíbor füzet volt! -, hogy ők mindössze egy megbízható szoftvert és hardvert akartak, amely az iparban is megállja a helyét. Bill Gates is bevallja, a Microsoft nagyon kicsi cég volt, szerény tervekkel, amikor Steve Ballmer - jelenleg a cég vezérigazgatója - 1980-ban megjegyezte, hogy a 60 fő helyett legalább 80-ra lenne szükségük, Gates hevesen vitatkozott vele, mondván, emiatt csődbe mennek. Másnap beadta a derekát. Egy fontos mérföldkő. Ma a Microsoftnak csak Amerikában 30 ezer alkalmazottja van.

A múlton merengve egy dolog azért kiderült, nem nagyon mernek jósolni az úttörők. A mindenki által feltett kérdésre, hogy vajon 10 vagy 20 év múlva milyen képet mutat a PC-ipar, Grove nem kívánt jóslásba bocsátkozni. Bill Gates is óvakodott a jövendőmondó szerepkörtől: "Nagyon nehéz jósolni, hogy mi lesz, akár csak 10 év múlva, bár azt hiszem, a PC terjedésben csak az ég jelenthet határt."

Minden bizonnyal Ray Ozzie-nak van igaza, nem azok fogják meghatározni a következő 20 évet, akik elindították az első 20 esztendőt. Frappánsan meg is fogalmazta: "a jövőről a gyermekeinket kellene kérdezni, ők már természetes közegnek tekintik a PC-ket, hisz együtt nőnek fel a számítógépekkel".

A PC első 20 esztendeje
Fontosabb termékek, dátumok

1981
- Megjelenik az első PC, az IBM 5150, az Intel 8088 mikroprocesszorával, operációs rendszere az MS-DOS 1.0
- A Commodore kihozza a VIC-20, otthoni számítógépet.
- Adam Osborne elkészíti az első hordozható számítógépet, az Osborne I. súlya 24 font

1982
- Piacon a Commodore 64
- Megalakul a Sun Computer
- Elkészül az első IBM PC-klón, a gyártó a Columbia Data Products
- Az IBM közben a 200 ezredik PC-jét értékesíti

1983
- A Microsoft hivatalosan bejelenti a Windowst
- Túl az egymilliós darabszámon az Apple II. otthoni számítógépe
- A Compaq első évét 47 ezer számítógéppel és 111 millió dollárral zárja

1984
- Az Apple bejelenti a Macintosht, a Compaq a Deksprot, az IBM a PC-AT-t
- A Comdexen néhány cég már 2400-es baudos modemet mutat be
- A Philips elkészíti az első CD-ROM-lejátszót a számítógépekhez

1985
- Startol az Intel 386-os processzora
- Útjára indul a Microsoft Windows 1.0

1987
- Az Intel 80386DX prcesszor órajele már 20 MHz!
- A U. S. Robotics 9600 baudos modemmel áll elő

1989
- Megjelenik az Intel 486, több mint mint 1 millió tranzisztor a chipben!
- A Creative Labs bemutatja az első Sound Blaster hangkártyát

1990
- Microsoft Windows 3.0
- Az IBM bejelenti az XGA MCA grafikus kártyáját
- Svájcban Tim Berners-Lee az internet jövőjét határozza meg a World Wide Web alapjainak megalkotásával

Következik:
A Microsoft jövőképe