Sára, Márió
-6 °C
2 °C

Nőtt a számítógépgyártók forgalma

2004.07.19. 10:52
Az idei második negyedévben jelentősen nőtt PC-gyártók forgalma, elsősorban a vártnál jobb európai kereslet és a kanadai, valamint latin-amerikai forgalom felfutásának köszönhetően.
Tizenöt százalékkal nőtt 2004 második negyedévében a világ személyi számítógép (PC) piaca az előző év hasonló időszakához képest, olvasható a piackutató IDC felmérésében. A jelentős európai keresletnek és a vártnál jobb kanadai és latin-amerikai értékesítési adatoknak köszönhetően az előrejelzésekhez képest 1-2 százalékkal több, 39,7 millió PC talált gazdára az év második három hónapjában. Tavaly a második negyedévben 34,4 millió személyi számítógépet adtak el világszerte. Az egyéni felhasználók körében a digitális média iránti érdeklődés és a gyártók közti árháború kedvező hatásának köszönhetően magas a kereslet, míg az üzleti szegmensben a számítógépes infrastruktúra megújítása lendítette fel a gyártók eladásait, és ezzel a globális PC-piacot.

Az 1990-es évek végén a világ informatikai iparát megrázó visszaesést követően 2000-től már egyre gyorsuló ütemben nőtt az eladott PC-k száma. 2003-ban pedig 2000 óta első alkalommal mértek éves szinten két számjegyű, 11,4 százalékos növekedést a személyi számítógépek piacán. A PC-k iránti egyre nagyobb kereslet is azt mutatja, hogy az informatikai iparban megindult fejlődés tartós lehet - állítják a tanulmány szerzői.

Az IDC legfrisebb felmérésének adatai azt mutatják, hogy a piacvezető Dell 2003 második negyedévéhez képest kismértékben növelni tudta előnyét legnagyobb riválisával, a Hewlett-Packard-ral (HP) szemben. A piaci elemzésből kitűnik, hogy a HP 2003 utolsó három hónapjában a karácsonyi ünnepekhez kapcsolódó kiemelkedő értékesítési eredményeinek köszönhetően átmenetileg megelőzte a Dellt az eladott személyi számítógépek számát tekintve. Ebben az időszakban az IDC tájékoztatása szerint a világ PC-piacán a Hewlett-Packard 16,9 százalékos részesedésre tett szert, míg a Dell 16,3 százalékos eredményt ért el.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!