Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nőtt a számítógépgyártók forgalma

2004.07.19. 10:52
Az idei második negyedévben jelentősen nőtt PC-gyártók forgalma, elsősorban a vártnál jobb európai kereslet és a kanadai, valamint latin-amerikai forgalom felfutásának köszönhetően.
Tizenöt százalékkal nőtt 2004 második negyedévében a világ személyi számítógép (PC) piaca az előző év hasonló időszakához képest, olvasható a piackutató IDC felmérésében. A jelentős európai keresletnek és a vártnál jobb kanadai és latin-amerikai értékesítési adatoknak köszönhetően az előrejelzésekhez képest 1-2 százalékkal több, 39,7 millió PC talált gazdára az év második három hónapjában. Tavaly a második negyedévben 34,4 millió személyi számítógépet adtak el világszerte. Az egyéni felhasználók körében a digitális média iránti érdeklődés és a gyártók közti árháború kedvező hatásának köszönhetően magas a kereslet, míg az üzleti szegmensben a számítógépes infrastruktúra megújítása lendítette fel a gyártók eladásait, és ezzel a globális PC-piacot.

Az 1990-es évek végén a világ informatikai iparát megrázó visszaesést követően 2000-től már egyre gyorsuló ütemben nőtt az eladott PC-k száma. 2003-ban pedig 2000 óta első alkalommal mértek éves szinten két számjegyű, 11,4 százalékos növekedést a személyi számítógépek piacán. A PC-k iránti egyre nagyobb kereslet is azt mutatja, hogy az informatikai iparban megindult fejlődés tartós lehet - állítják a tanulmány szerzői.

Az IDC legfrisebb felmérésének adatai azt mutatják, hogy a piacvezető Dell 2003 második negyedévéhez képest kismértékben növelni tudta előnyét legnagyobb riválisával, a Hewlett-Packard-ral (HP) szemben. A piaci elemzésből kitűnik, hogy a HP 2003 utolsó három hónapjában a karácsonyi ünnepekhez kapcsolódó kiemelkedő értékesítési eredményeinek köszönhetően átmenetileg megelőzte a Dellt az eladott személyi számítógépek számát tekintve. Ebben az időszakban az IDC tájékoztatása szerint a világ PC-piacán a Hewlett-Packard 16,9 százalékos részesedésre tett szert, míg a Dell 16,3 százalékos eredményt ért el.