Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Eladó a PGP Security

2001.10.16. 08:50
A Network Associates a múlt héten bejelentette, eladja a titkosítószoftverek között elsőnek számító Pretty Good Privacyt fejlesztő PGP Securityt. Az ok: nincs fizető kereslet a biztonsági szoftverre.
A Network Associates infobiztonsági termékeivel eddig bármely vállalat légmentesen kibélelhette számítógépes rendszerét. A vírusirtásra a McAfee kínált megoldásokat; a tűzfalra a Gauntlet; a belső hálózatok szekurálására a Sniffer szoftvereit lehet használni; a fontos információk és drótban utazó levelek védelmére a PGP-t.

Philip Zimmerman
Utóbbit most megvételre kínálja a Santa Clara-i vállalat. "Nem volt túl nagy kereslet arra, amit csináltunk." - indokolja a döntést a PGP McAfeeva egyesített marketingosztályának igazgatója Michael Callahan.

A magán- és üzleti jellegű információvédelem nem jó biznisz - mindez nem számít megrázó és váratlan hírnek, miután elsősorban online adatvédelmi szoftvere, a Freedom kapcsán ismert Zero-Knowledge Systems a hónap elején lehúzta a rolót.

A kódpróféta

A Network Associates 1997-ben vásárolta meg a PGP Security-t az alapító programozó Phil Zimmermantól. Zimmerman idén januárig tovább vezette a céget, amikor váratlanul a titkosított anonim internetes levelezőrendszerrrel nyomuló Hush Communicationshöz. Távozásának oka az volt, hogy az anyacég a Zimmerman szerint a forráskód túlzottan nagy részét hozta nyilvánosságra - vélhetően a biztonság rovására.

Az alkotó vészesnek értékelte a Network Associates döntését, mivel a hibajavítások így elmaradhatnak, és az újabb operációs rendszerekre írott változatok késhetnek, esetleg nem jönnek ki soha.

Alapintézmény

Tűrhető titokzokni
A PGP vagyis Pretty Good Privacy (Jóféle Magántitok) az első széles körben elterjedt kétkulcsos titkosítóprogram, amely lehetővé tette az elektronikus levelek erős titkosítását. A PGP 5.0 freeware verzióját 1997 június 16. tették letölthetővé, a program azóta a titkosítás alfája. Az erős titkosításra alkalmas programok 2000 január 14-ig tiltották az amerikai törvények - az 1024 bites kulcsot alkalmazó PGP-titkosítás azóta bárki számára elérhető. A kétkulcsos titkosítás az elektronikus aláírás infrastruktúrájának alapvető eleme.
"Nincsenek olyan vállalkozások, amelyek nagy pénzeket szakítanak a biztonsági szektorban. Ha senki nem veszi meg a részleget, mi lesz vele?" - kérdi Zimmerman, majd így válaszol saját kérdésére: "A PGP intézmény, nagyobb mint bármely vállalat. Működni fog a Network Associates nélkül is."

A PGP-t eddig magánszemélyek ingyenesen letölthették a PGP Security honlapjáról. A freeware program tartalmazta a legfontosabb funkciókat: az levelezőprogramokba települő titkosító plugint, és a hagyományos fájltitkosítás. Vállalkozások 179 dollárért folyamodhattak a két évre szóló teljes licenszért.

Michael Callahan szerint a PGP Security eladásának okának hátterében nem a New York elleni terrortámadások kapcsán felmerült politikai megfontolások állnak. A vállalat addig árusítja és fejleszti a szoftvert, amíg nem jelentkezik az ideális vásárló.