Edina
-12 °C
-3 °C

Megszabták a GPS-ek árát

2007.12.11. 14:26
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) Versenytanácsa megállapította, hogy a Navi-Gate Kft. és társai a gazdasági verseny korlátozására alkalmas viszonteladói szerződéseket kötöttek, amelyekben rögzítették a navigációs PNA Garmin készülékek, valamint a PDA-kon futó I-Go szoftverek végfelhasználói árait. A jogsértés miatt a Navi-Gate Kft. 43 millió forint bírság megfizetésére köteles.

A GVH azért indított eljárást, mert felmerült a gyanú, hogy a GPS készülékek piacán a Garmin készülékeket forgalmazó Navi-Gate Kft., valamint a kiskereskedelmi viszonteladók között megállapodás jött létre, amiben megszabták a Garmin termékek kiskereskedelmi árát. A GVH később kiterjesztette a vizsgálatot az I-Go navigációs szoftverek értékesítésére kötött viszonteladói szerződésekre is.

A Navi-Gate Kft. által az I-Go és Garmin termékekre kötött viszonteladói szerződések egyértelműen olyan tartalommal kerültek megfogalmazásra, hogy az ajánlott fogyasztói árak a valóságban fix árként érvényesültek, mivel az attól való eltérés csak a Navi-Gate Kft. írásbeli beleegyezésével volt lehetséges. A Garmin szerződések nagy része tartalmazta, hogy a viszonteladók önhatalmú árváltoztatása esetén az importőr Navi-Gate Kft. visszavonhatja az érintett disztribútor forgalmazási jogát.

A GVH csak az árrögzítés végrehajtásában tevékeny szerepet vállaló viszonteladók – a Bonver Zrt.-t, a CHS Hungary Kft.-t, a GPS Trade Kft.-t, az EC-CO Kft.-t, az LCP Systems Kft.-t, a Parts Center Kft.-t, a WorldGate Kft.-t és az RRC Hungary Kft.-t – ellen folytatott eljárást, meg persze a megállapodás létrehozója, a a Navi-Gate kft. ellen.

A GVH a rendelkezésre álló viszonteladói szerződések, a viszonteladókkal folytatott levelezések, e-mail váltások és egyéb bizonyítékok alapján arra a következtetésre jutott, hogy a szerződésekben szereplő végfelhasználói ármegkötések a gazdasági verseny korlátozására alkalmasak. A forgalmazási szerződéseknél alkalmazott árrögzítés a márkán belüli árverseny kizárását, korlátozását célozta.

A Navi-Gate Kft. és az I-Go szoftver fejlesztője azzal érvelt, hogy nincs nagy piaci súlya, ezért a törvényi tilalom hatósugarán kívül esik, ezt azonban a hivatal nem fogadta el. A GVH az eljárás alá vont vállalkozások közül csak a Navi-Gate Kft.-vel szemben szabott ki 43 millió forint bírságot, mert az eljárás során bizonyítást nyert, hogy az árklauzula megfogalmazása, végrehajtása és ellenőrzése tekintetében a jogsértés kezdeményezőjének és érdemi működtetőjének minősült.