Donát
-4 °C
2 °C

Olcsóbb és gyorsabb lesz a szélessáv

2004.10.25. 10:57
A Világgazdaság információi szerint jelentős mértékű - százalékban kifejezve két számjegyű - árcsökkentésre készül akciós jelleggel a vezető hazai távközlési cég, a Matáv a társszolgáltatóknak kínált nagykereskedelmi internetárak terén. A vállalat egyelőre sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta a hírt.
A telefonvonali szélessávú internetelérést (ADSL) kínáló szolgáltatók várhatóan újabb akciókat indítanak november elején, mivel az előfizetők számára is felkínálják azokat a kedvezményeket, amelyeket a Matáv biztosít számukra, mondta el a Világgazdaságnak Bóna Ákos, az Isite internetes portál szerkesztőségvezetője.

Olcsó szélessáv

A hazai internetszolgáltatók ajánlatait közlő weboldal munkatársa szerint a cégek jelentős része a lehetőséget kihasználva valószínűleg meghosszabbítja az októberben elkezdett ingyenes akcióját. Az első akcióhosszabbítást már meg is hirdették.

Csütörtökön az Interware tette közzé honlapján, hogy a 2004. október 21-től beérkezett megrendelések esetén az eredeti - év végéig tartó - ajánlatát meghosszabbítva, 2005. február 28-ig havi díj nélkül kínál ADSL-előfizetést. Ez amiatt lehet jelzésértékű, mert az elmúlt egy év tapasztalatai azt mutatják, hogy az Interware kezdi meg a szélessávú akciók bejelentését, majd őket követi néhány napos, esetleg egyhetes késéssel a többi szolgáltató, tette hozzá Bóna Ákos. Az újabb akciók és a tervezett nagykereskedelmi árcsökkentés fényében úgy tűnik, reális az informatikai kormányzat várakozása, hogy az internetezés havidíja két éven belül legalább bruttó hétezer forint alá süllyed.

Gyorsuló világ

Az alacsonyabb árak mellett hamarosan gyorsabb ADSL-elérésre is számíthatnak az előfizetők. A Matáv a közelmúltban ugyanis azzal kísérletezett, hogy átmeneti időre megduplázta néhány budapesti kerület ADSL-előfizetőinek sávszélességét, és a tesztek eredményesnek bizonyultak. Ha a szolgáltató valóban kétszeresére növeli a letöltési sebességet, azzal egyes előfizetők számára már elérhetővé válhat a cég által tervezett hármas szolgáltatás - telefon, internet, videó egy csatornán - is.