Piroska
-2 °C
5 °C

Töretlen a mobil népszerűsége

2004.12.01. 16:04
Idén a vártnál jóval több mobiltelefont értékesítettek a világpiacon, hazánkban is tovább nőtt az előfizetések száma. A vezetékes vonalak száma csökken.
Összesen 167 millió mobiltelefon készüléket adtak el a világon az idei harmadik negyedévben, a növekedés a múlt év harmadik negyedéhez képest huszonhat százalékos. A Gartner kutatóintézet által szerdán nyilvánosságra hozott felmérés meglepetést keltett, hiszen ősszel általában kevés telefont értékesítenek.

A dinamikus növekedés Japán kivételével a világ minden régiójára jellemző volt, amely a Gartner szerint elsősorban a készülékárak csökkenésével magyarázható. Emellett az egyébként telített észak-amerikai és nyugat-európai piacon a szolgáltatók arra ösztönzik az előfizetőket, hogy újabbra cseréljék le készüléküket, Kelet-Európában és a Közép-Keleten meg még bővül a piac.

Hazai növekedés

Magyarországon az előző évhez képes tizenegy százalékkal nőtt a mobilos előfizetések száma, derült ki a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) októberre vonatkozó adataiból, és a hónap végén a három szolgáltatónál összesen 8 millió 456 ezer előfizetést tartottak nyilván. A Vodafone piacrészesedése az előfizetésekből 19,38 százalékra, a Pannon GSM részesedése 33,43 százalékra nőtt, míg a T-Mobile Magyarország részesedése 47,19 százalékra csökkent.

Október végén harmincezer számhordozás történt a magyar piacon.

Vezetékes csökkenés

Októberében a bekapcsolt vezetékes fővonalak száma tovább csökkent, a szeptember végi adathoz képest közel hétezerrel, de az egy fővonalra jutó kezdeményezett hívások átlagos időtartama az előző hónap végi 214,8 percről 220,9 percre nőtt. A vezetékes hálózatokon közel negyvenezer számhordozás történt az NHH adatai szerint.