Lenke
14 °C
28 °C

Átalányadót vezetnének be a céges telefonra

2004.03.08. 08:44
Átalányadóval és az áfa visszaigénylésének lehetővé tételével oldaná meg a pénzügyi kormányzat a céges telefonvonalak magánhasználatának adóztatását.
Az uniós harmonizációs szabályok, valamint a Sulinet program átalakítása mellett a céges telefonhasználat adózásáról is rendelkezik az az új "salátatörvény", amelyet a Pénzügyminisztérium a múlt pénteken terjesztett a parlament elé. Eddig a céges telefonhasználat hetven százaléka után lehetetett visszaigényelni az áfát, mondván: harminc százalék mértékéig magánbeszélgetéseket folytatnak a vállalkozások munkatársai. A PM az aránypár ötvená-ötven százalékra változtatására is javaslatot tett az áfatörvény legutóbbi módosításakor, a T. Ház azonban ezt nem fogadta el.

Ugyanakkor a céges vonalon folytatott magánbeszélgetések után az áfán kívül nem fizetnek adót a vállalkozások, holott ez természetbeni juttatásnak minősül, mondta el Vámosi-Nagy Szabolcs, az APEH alelnöke. A természetbeni juttatások közterheit tavaly módosították: eszerint 2004. január elsejétől a tételesen felsorolt juttatásokon kívül személyi vagy egyéb jövedelemként adóznak, így a magánbeszélgetésekre is ez vonatkozna. A telefonszámla harminc százalékára vetítve negyvennégy százalék szja-t, huszonilenc százalék tb-járulékot és három százalék munkaadói járulékot lenne köteles befizetni az adóhatóságnak a munkáltató. Mindezt azonban a legújabb elképzelés szerint - a cégautóadó mintájára - új, tételes adó váltaná ki.

Ennek mértéke a telefonszámla értékének ötven százaléka, legfeljebb 3 ezer forint lenne havonta, és minden vezetékes és vezeték nélküli vonal után (kártyás és előfizetéses után egyaránt) meg kellene fizetni. Az új adónem bevezetése együtt járna azzal, hogy a telefonhasználat áfáját 100 százalékban vissza lehetne igényelni.

Lehet választani

A terhek kifizetésére a jogszabály több választási lehetőséget biztosítana. A munkáltató átháríthatja az adóterhet a magánbeszélgetést folytató alkalmazottjára vagy bebizonyíthatja, hogy nem volt magánbeszélgetés a céges vonalakon. Az adózó maradhat a harminc-hetven százalékos áfa-visszaigénylési szabálynál is, ám ekkor a magánhasználat után természetbeni juttatásként kell adóznia, ami plusz adminisztrációs terhet jelent. Az előzetes kalkulációk szerint több bevételt hozna a költségvetésnek az új telefonadó, mint a mostani.

Az átalányadót fizető vállalkozókat, így az evázókat és az átalányadózó egyéni vállalkozókat nem érintené a módosítás. Amennyiben elfogadja a parlament a javaslatot, április 17-én vagy 18-án hirdetnék ki az új rendelkezést, így július elsejétől léphetne hatályba. Választható lenne a szabály fél évre történő visszamenőleges alkalmazása is.