Ágnes
-1 °C
2 °C

Nem lehet kötelező a hangposta

2005.05.06. 16:19
Bírságot nem kell fizetie, de a hangposta működését három hónapon belül meg kell változtatnia a T-Mobile-nak: a versenyhivatal szerint az, hogy a hívóknak figyelmeztetés nélkül fizetniük kell akkor is, ha nem a hívott felet, hanem csak hangpostáját érik el, tisztességtelen. A Vodafone a jövő héten hasonló marasztalásra számíhat.
Gazdasági erőfölénnyel való visszaélésnek minősítette a T-Mobile hangposta szolgáltatásának - sikertelen hívások esetén - kötelező igénybevételével kapcsolatos gyakorlatát a Gazdasági Versenyhivatal. Az eljáró tanács azt kifogásolta, hogy a hívó fél nem tudja előre, hogy a kívánt kapcsolat nem jöhet létre, és noha távolról sem biztos, hogy üzenetet is szeretne hagyni, a hangposta automatikus bejelentkezésével a számlázás ugyanúgy indul meg, mint egy sikeres hívás esetén. A GVH szerint ez tisztességtelen többletbevételt eredményez a T-Mobile számára, és egyben indokolatlan többletfizetési terhet ró a bármely más hálózatból indított hívásokat kezdeményező előfizetőkre is. Ezért a jogsértő magatartás folytatását a Versenytanács megtiltotta, de a határozat végrehajtására 90 napos haladékot adott a T-Mobile-nak és bírság kiszabására sem került sor.

A T-Mobile az Index érdeklődésére azt válaszolta, álláspontjuk szerint ez egy technikai kérdés, ahol több megoldás is szóba jöhet, ezt mutatja az is, hogy a GVH nem szabott ki bírságot. A döntés írásos változatának kézhezvételét követően döntenek arról, milyen módon változtatnak a jelenlegi gyakorlaton.

A Vodafone lehet a következő

A GVH vizsgálja a másik két szolgáltató gyakorlatát is, a Vodafone ügyében a jövő hét csütörtökön várható döntés. A Vodafone-nál az Index érdeklődésére megerősítették, hogy gyakorlatuk lényegében egyezik a T-Mobileléval, és más forrásból is úgy értesültünk, hogy esetükben is hasonló döntés várható. Más lehet az ugyancsak vizsgált Pannon helyzete: a társaság egyelőre nem reagált az Index megkeresésére, de úgy tudjuk, az általuk alkalmazott, az ügyfelet az üzenethagyást illetően választás elé állító megoldás kiállhatja a versenyhivatali próbát.