Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Több száz fővel bővít az IBM

2005.10.19. 09:13
Újabb bővítést jelent be Budapesten az IBM. Ez további több száz fő felvételét jelentheti az amerikai informatikai óriás Magyarországon működtetett szolgáltató központjainál.

Az újabb megrendelések függvényében további több száz fővel bővíti Budapesten működtetett szolgáltató központjainak létszámát az IBM. Az amerikai cég ezúttal is több nyelven beszélő friss diplomásokat kíván toborozni az új álláshelyekre, közülük is főként közgazdászokat, könyvelőket, illetve az informatikai területről főként a vállalatirányítási rendszereket jól ismerő szakembereket.

Második

A bővítés az idén már a második a sorban: márciusban Kóka János, a gazdasági tárca vezetője és Paál Péter, az IBM Magyarországi Kft. vezérigazgatója közös sajtótájékoztatón jelentett be egy 6,5 milliárd forintos befektetéssel járó hétszáz fős létszámnövelést. Ahhoz a kapacitásnöveléshez az IBM igénybe vette a kormány befektetésösztönzési forrásait, a bővítéshez 1,8 milliárd forintot kapott.

Az amerikai cég 1999 óta folytat Magyarországon regionális szintű szolgáltatótevékenységet. Akkor hozta létre az ebbe a profilba tartozó első itteni pénzügyi központját, ahol belső outsour-cing keretében az IBM-leányvállalatok számlakezelési tranzakcióit végzik. A tavaszi bejelentés nyomán toborzott szakemberek a külső, vagyis az ügyfelek számára végzett kiszervezési szolgáltatásban vesznek részt, főként pénzügyi, beszerzési, humánerő- és telefonos ügyfélszolgálati tevékenységet végeznek.

Háromból egy

A magyarországi bővítések szervesen kapcsolódnak az IBM-nél májusban elindított, a hatékonyságnövelést és növekedést célzó világméretű átszervezéshez. Az informatikai cég a korábbi, termékorientált stratégiáját a szolgáltatás-központú tevékenységek javára kívánja átalakítani. Bevételének már ma is több mint az 50 százalékát a szoftver- és a szolgáltatási üzletág adja. A szolgáltatásban már nemcsak a mennyiségi növekedés a cél, hanem az egyes területeken végzett munka költséghatékonyabbá tétele.

A részleg globális átalakítására ezért kerül sor. Ennek keretében a cég globális szolgáltató központokat hoz létre a világ több pontján is. Budapest a több nyelvet is magas szinten beszélő közgazdászok miatt került az érdeklődés középpontjába, és lett az IBM három beszerzési központjának egyike. A másik kettő az indiai Bangalorében és kínai Sanghajban található.