Konrád
8 °C
26 °C

A tudásmenedzsment vajon mi?

2001.05.10. 11:58
A tudásmenedzsment azok közé a fogalmak közé tartozik, melyre sokan hivatkoznak, valójában azonban csak kevesen tudják, mit is jelent pontosan.
Egyesek az oktatás valamilyen formájaként tartják számon, míg mások az online adatbázisok menedzselését nevezik így. A fejlett technológiákhoz kapcsolódó kutatással foglalkozó Yankee Group www.yankeegroup.com definíciója szerint a tudásmenedzsment az a hatékony kapcsolat, mely összeköti az egy bizonyos tudással rendelkezőket azokkal, akiknek szükségük van erre a tudásra. A folyamat eredményeképpen a személyes tudás szervezeti tudássá válik.

Mindez jól hangzik, de a nagy kérdés, hogyan is valósítható meg a gyakorlatban. Miközben számos iparágban egyre fontosabbá válik az együttműködés, az elképzelések megosztása, mindezt egyre nehezebbé teszi a cégek nemzetközi terjeszkedése, a dolgozók közti gyakran nagy földrajzi is időzónabeli távolság. További gondot jelent a HR-menedzsereknek, hogy a kilépő dolgozók fejükben magukkal viszik drága pénzen megszerzett ismereteiket.

A munkatársak közti megfelelő együttműködés haszna nem csupán a tudás közvetlen átadásában jelentkezik. Nagyon hasonló ez a kapcsolat ahhoz, amelyet az ügyfelekkel tartanak fenn, illetve a partnerekkel alakítanak ki. Az a cég például, amelyik nem tud megfelelő kapcsolatot kialakítani saját dolgozóival, valószínűleg nem képes megfelelően kommunikálni beszállítóival sem.

A megfelelő szintű együttműködés persze nem alakul ki önmagától. Rendkívül fontos a megfelelő ösztönzési rendszer alkalmazása. A csapatjátékosok fontosságát anyagi eszközökkel is hangsúlyozni kell. Ugyanakkor érdemes szem előtt tartani, hogy a csoportmunka nem feltétlenül az anyagiak által vezérelt tevékenység. Manapság talán a legismertebb csoportmunka a Linux operációs rendszer fejlesztése, amelyben világszerte több ezer ember vesz részt. A jutalom itt maga a tudat, hogy mindenki munkája benne van valahol egy értékes szellemi termékben.

Az internet (elvileg) kiváló eszköz arra, hogy akár nagy távolságra szétszórt dolgozók közt is csaknem olyan szoros kapcsolatot hozzon létre, mint amilyen gyakorta kialakul a vállalati büfében. Természetesen ahhoz, hogy az interneten keresztüli csoportmunka létrejöhessen, megfelelő szoftverekre van szükség. Miközben léteznek polcról leemelhető megoldások is, a legnagyobb vállalatok általában a saját fejlesztésű programokat részesítik előnyben. (Köztes megoldás olyan kész "modulok" alkalmazása, melyeket azután a felhasználók igényeinek megfelelően személyre szabnak.)

Valamennyi együttműködést segítő eszköz (collaboration tool) célja, hogy úgynevezett megosztott webhelyet alakítson ki. Ezen azután egy projekt résztvevői - földrajzi helyzetüktől függetlenül - leveleket, dokumentumokat, terveket stb. helyezhetnek el. Nagyobb számú résztevő esetén mindez sokkal hatékonyabb, áttekinthetőbb, mint az e-mailek és csatolt fájlok vég nélküli küldözgetése.

A közös munka lehetőségei a jövőben még tovább tágulhatnak. A cég falain kívül dolgozó munkatársak is hamarosan hozzáférhetnek majd a ma még csak cégen belül elérhető dokumentumokhoz. Végül megvalósulhat egy olyan átfogó online együttműködés, melybe bekapcsolódhatnak a vevők és a beszállítók is.