Gertrúd, Patrik
2 °C
5 °C

2012-ben jöhet a tévécsere

2005.12.05. 09:53
Az Európai Bizottság elfogadta azt a javaslatot, hogy 2012-ben az analóg műsorszórást véglegesen a sokkal jobb minőséget, növekvő csatornaszámot, valamint számos interaktív lehetőséget biztosító digitálisra kell cserélni. Magyarországon a lakosság mintegy 33-34 százalékának lehetősége nyílik majd a jelenlegi három földfelszíni televíziós csatorna helyett a kezdeti időszakban 10-15, később pedig akár 30 csatorna vételére.
Hét év múlva az Európai Unió országaiban élők kénytelenek lesznek lecserélni jelenlegi analóg technológiával működő tévékészülékeiket digitális eszközökre. Az Európai Bizottság elfogadta azt a javaslatot, hogy 2012-ben az analóg műsorszórást véglegesen a sokkal jobb minőséget, növekvő csatornaszámot, valamint számos interaktív lehetőséget biztosító digitálisra kell cserélni. Az EB szóvivője elmondta: tíz ország jelezte, hogy már 2010 előtt át tudnak állni a digitális műsorszórásra, öt ország viszont arról számolt be, hogy még nem döntöttek az ügyben. Magyarország a tervek szerint 2012-ben kapcsolja le az analóg adást. A bizottság álláspontja szerint egyébként az átállást a piacnak kell vezérelnie.

Csak álom a gyorsaság

Az Informa Telecoms & Media nemrégiben publikált előrejelzése szerint ugyanakkor még a digitalizációban élenjáró nyugat-európai országok sem lesznek képesek betartani a határidőt. Az elemzés szerint Németország például csak 2016-ban fejezheti be az átállást a tervezett 2010-es időpont helyett, Olaszország pedig - ahol már 2006-ra tervezték az analóg sugárzás leállítását - csak 2020-ra tudja elérni célját.

Magyarországon a digitális átállás előnyei közé sorolják azt is, hogy a lakosság mintegy 33-34 százalékának lehetősége nyílik majd a jelenlegi három földfelszíni televíziós csatorna helyett a kezdeti időszakban 10-15, később pedig akár 30 csatorna vételére és új szolgáltatásokhoz való hozzáférésre. A műholdas digitális szolgáltatást hazánkban egyébként a UPC már 2000-ben elkezdte UPC Direct néven, az Antenna Hungária 2004 őszén indította el a földfelszíni digitális sugárzást, míg a napokban startolt az AntennaDigital, amely az Antenna Mikrót váltja fel. Mostanában készült el az elektronikus hírközlésről szóló törvény digitális műsorterjesztéssel összefüggő módosításáról szóló tervezet is, amely egyrészt biztosítani kívánja a digitális műsorterjesztés szabályozását, másrészt rendezni kívánja az analógról a digitálisra való átállás folyamatát.