Márk
13 °C
28 °C

Itthon nem lesz Vista-kupon

2006.11.30. 16:33
Márciusban jelenik meg a Windows Vista magyar változata, addig csak XP-vel felszerelt gépeket vehetünk. Így alaposan ráfizet, aki mindenképpen vesz Vistát is.

Megjelent a Vista, és a vállalatok máris megszerezhetik az angol nyelvű verziót, ha mennyiségi licencet vesznek a Vista Business-ből. Ez nem olyan vészes, mint amilyennek tűnik, mert a Microsoftnál már három Windows és két Office is mennyiségnek számít. Tehát a legutolsó bolhányi kis cég is simán Vistára válthat, ha akar. Mikor lesz magyar verzió? A dobozos termék 2007. márciusában kerül a boltokba, de igazából nem ez a lényeges dátum, mivel a magyarok többsége OEM, azaz előretelepített operációs rendszert vásárol, tudtuk meg a Microsoft Magyarország sajtóosztályán. (Azért nem fogy a dobozos változat, mert drágább, és a magyarok nyilván csak akkor vesznek szoftvert, ha nagyon muszáj.) Az OEM pedig csak áprilisban jelenik meg.

Most azért csak a cégek kezdhetnek Vistát telepíteni, mert a Microsoft nem zárta le időben a kódot, a gyártóknak nem maradt elegendő idejük arra, hogy a karácsonyi szezonra leszállított gépeikre feltelepítsék az operációs rendszert. Ezért kitalálta a Microsoft, hogy Vistára váltható kupont kap mindenki, aki 2007. március 15. előtt Windows XP-t vásárol az új számítógépéhez. Ezt az előnyt azonban a magyar felhasználók nem élvezhetik, mert csak az angol változattal lesz ilyen akció. Magyarán azok a magyarok, akik most XP-vel felszerelt számítógépet vesznek, de szeretnének Vistát, azoknak meg kell venniük majd az upgrade verziót. (Tesztelők szerint a XP-re elég könnyen lehet rátelepíteni a Vistát.)

Amerikai árak
Az alapverzió, a Windows Vista Home Basic ajánlott ára 199 dollár, az upgrade verzió azonban 99 dollárért megvehető lesz. A Home Premium nem sokkal drágább, csupán 239 dollár, és 159 dollár az upgrade. A cégeknek ajánlott Vista Business 299 dollárért kapható és 199 az upgrade. A mindent tudó Ultimate 399 illetve 259 dollárba kerül majd. A Windows Vista Enterprise mennyiségi licencének ára nagyban függ a megrendelés nagyságától.

Nem sikerült megtudnunk, hogy a magyar Visták pontosan mennyibe kerülnek majd, de a Microsoft arra törekszik majd, hogy az egyes változatok nagyjából annyiba kerüljenek, mint a hasonló szintű Windows XP-k. Természetesen Magyarországon kaphatók lesznek a speciális uniós változatok, amelyekben nincs médialejátszó és filmkészítő, de információink szerint ezekből várhatóan egyetlen árva példányt sem adnak el, hiszen az XP csökkentett változatait sem vette meg senki.

A Microsoft magyar leányvállalata szerint még elég korai arról beszélni, hogy milyen eladásokat várnak, de nem számítnak arra, hogy tömegek cserélnék le vagy bővítenék ki a számítógépüket a Vista miatt. Szerintük a kereskedők az új számítógépeket Vistával adják majd el, főleg a nagy gyártók, a hazai összeszerelők ugyanis ez idáig kevés energiát fektettek abba, hogy számítógépeiket bevizsgálják és felragasszák azokra a Vista Capable, illetve a Vista Ready matricákat. A Vista Capable azt jelenti, hogy a gép képes a Vista Home Basic verziójának futtatására (800MHz processzor, 512MB RAM, 12-15GB HDD), a Vista Premium Ready pedig azt jelenti, hogy a gép képes a teljes, háromdimenziós kezelőfelületű Windows Vista futtatására. (1GHz processzor, 1GB RAM, 20GB HDD, 128MB DX9.0 videolkártya).

Egyébként a Windows XP 2008 első félévében még kapható lesz, és a Microsoft 2009 végéig megadja hozzá a terméktámogatást, tehát igazán nem kell elsietni az átállást.