Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Karácsonyi lázban a webáruházak

2004.12.22. 08:58
A hagyományos üzletekben való sorban állás helyett egyre többen választják Magyarországon is az online áruházak oldalain való böngészést, állítják az internetes boltok üzemeltetői. Míg 2002-ben mindössze négymilliárd forintot költöttek az interneten a magyar vásárlók, addig ez az összeg az idén várhatóan eléri majd a tízmilliárd forintot. A kényelmes vásárlási lehetőség mellett szinte valamennyi internetes üzlet különböző akciókkal, kedvezményekkel készült az idei karácsonyra.

Az ajándékvásárlást az utolsó pillanatokra halasztókra gondolva a Fókusz Online-nál például a szerda délután egy óráig vásárolt áruk esetén vállalják, hogy az ország egész területén házhoz szállítják azokat még csütörtökön. Az idén az ismert, közkedvelt szerzők nevével fémjelzett szépirodalmi művek, szakácskönyvek, albumok bizonyultak a legkeresettebb könyveknek a Fókusz Online-on ajándékot vásárolók körében.

A Fókusznál csütörtökig házhoz szállítják a könyvet

Mintegy 30 százalékkal nagyobb forgalmat bonyolított az idén a karácsony előtti másfél hónapban a főként elektronikai termékeket kínáló eBolt online áruház, mint 2003-ban - közölte a Világgazdaság kérdésére Mecséri Ildikó, az eBolt Kft. kereskedelmi és minőségirányítási vezetője. Karácsonyi ajándékot hétfő délelőttig volt érdemes vásárolni az internetes boltban, az ezt követően beérkezett megrendelések esetén ugyanis már nem garantálják, hogy még szenteste előtt kiszállítják az árut.

Vezet a dvd

A legnépszerűbb terméknek az idén a dvd-lejátszók bizonyultak, de sokan vásároltak digitális fényképezőgépet is - számolt be az eBolt tapasztalatairól Mecséri Ildikó. Bár a júliusi változások után visszaesett a Sulinet Expressz program keretében vásárolt áruk részesedése a forgalmon belül, az év vége erősödést hozott ezen a területen is. Az 1999 óta működő eBolt forgalma a tavalyihoz képest közel 30 százalékkal, 450 millió forintra nő ez évben, így a Fotexnet kiválásával a legnagyobb hazai internetes áruháznak számít.

A tavaly 600 millió forint körüli forgalmat elérő Fotexnet internetes áruház bevásárló-központi jelleggel működő portállá való átalakítása miatt várhatóan a következő év márciusáig szünetelteti tevékenységét. Az átalakítás hátterében főként logisztikai nehézségek állnak, ugyanis a jelenlegi raktárkapacitással már megoldhatatlan lett volna a karácsonyi időszakban 20-50-szeresére növekvő napi forgalom lebonyolítása.