Milliókért kelt el egy játékpénzt áruló honlap

2009.02.03. 07:51
Tízmillió dollárért, azaz mostani árfolyam szerint nagyjából 2,3 milliárd forintért vették meg a My MMO Shop nevű honlapért, ahol több online szerepjáték, többek között a World of Warcraft virtuális fizetőeszközéből is lehet vásárolni.

A My MMO (a MMO a massively multiplayer on-line, vagyis a csak on-line játszható szerepjáték rövidítése) egyike azoknak a honlapoknak, amelyek a közösségi szerepjátékokon belüli virtuális arany eladásával foglalkoznak. Vevői között olyan játékosok találhatók nagy számban, akik túlságosan lusták, vagy nincs elég idejük ahhoz, hogy az aranyat saját maguk zsákmányolják a különféle játékbeli szörnyektől. Mivel maga az aranyszerzés (szaknyelven: "farmolás") nem túl izgalmas tevékenység, ezt helyettük a kínai "farmerek" végzik el, és a játékon belül adják oda a játékosnak - valódi pénzért. A honlapot tízmillió dollárért megvásárló cég, a My MMO Inc. is nyilván ebből akar megélni.

Bár természetesen ezt a tevékenységet határozottan tiltja mindegyik közösségi szerepjátékok kiadásával foglalkozó cég, a My MMO Shopot ez a legcsekélyebb mértékben sem zavarja, hiszen nemcsak a WoW, hanem más ismert közösségi szerepjátékok - a Final Fantasy XI, Warhammer Online, Everquest II, Age of Conan - virtuális pénzével is kereskednek. A WoW-ot kiadó Blizzard Entertainment hiába próbálkozik tűzzel-vassal kiirtani a virtuális fizetőeszközökkel való illegális kereskedelmet, az ezzel foglalkozó farmereket szinte lehetetlen megállítani.

Érdekes, hogy a gazdasági válság kellős közepén egy cég képes ennyi pénzt invesztálni egy olyan vállalkozásba, amely virtuális pénz kereskedelmével foglalkozik - írta a tranzakcióról beszámoló www.1up.com honlap. "A hagyományos befektetések tekintetében kockázatos időket élünk. Azonban manapság az emberek szívesebben maradnak otthon, és olyan, viszonylag költségkímélő, a riasztó valóságtól elrugaszkodó szórakoztatási formákkal töltik az idejüket, mint a számítógépes játékok" - nyilatkozta a My MMO's Inc. vezérigazgatója.  • Hírek
  • Támogatások