Tünde
11 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Mobiltévére vágyik Steve Wozniak

2007.11.28. 19:10
Az Apple harmincéves történelméről tartott előadást Budapesten a vállalat társalapítója és volt tervezőmérnöke, aki a népszerű számítógépek hardverét és szoftverét rakta össze. A kütyüimádó Wozniak dedikálta néhány fanatikus rajongó laptopját, és elárulta az Indexnek, hogy a világnak milyen ma még nem létező kütyükre lehet szüksége.

Az Apple történelméről szóló előadásában sokat beszélt zenelejátszókról, számítógépekről, és hogy a televíziózás terén várható a következő nagy előrelépés. Milyen forradalmi újításokat láthatunk a közeljövőben?

Amerikában most nagyon népszerű téma a digitális tévézés jövője. Nekem az hiányzik, hogy nem tudom megszerezni a kedvenc tévéműsoraimat a számítógépemen. Ugyanarról van szó, mint évekkel ezelőtt a zeneiparban, amikor még nem akarták kiadni a felvételeket az interneten.

Azt is mondta, hogy szeretné magával hordani a tévészolgáltatását. Milyen eszközzel lehetne ezt ma megoldani?

Nem igazán az eszköz hiányzik, hanem inkább üzleti modellek. Most ha van kábeltévém, akkor az előfizetésemért cserébe minden létező műsort megkapok a kábeltévés dobozomba. Én viszont inkább az szeretném, hogy előfizethessek egy show-ra a telefonomon, és az adást bárhol ráküldhessem egy kijelzőre, akár otthon, akár máshol. Így elmehetnék egy barátomhoz, és azt mondhatnám, hogy előfizettem a kosárlabda-csatornára, nézzük meg az én készülékemen. Rákötném a telefonomat egy dokkolóra, nehogy lemerüljön, és a kijelzőjére sugároznám az adást.

Magyarán nem hisz abban, hogy az emberek a mobiltelefon kis kijelzőjén szeretnének tévézni?

Néhányan biztosan szeretnének, de én nem. Zenei videókat szívesen megnézek az iPod nanón, de filmet semmiképpen sem. Nagyon jó lenne, hogy ha a letöltött show-k nemcsak a kis kijelzőn , hanem a nagyon is lejátszhatók lennének. A kijelzők szerintem a jövőben vezeték nélküliek lesznek, és a mobiltelefonokban már kezd megjelenni az a sávszélesség, ami a műsorok letöltéséhez kell. Szeretem a drótnélküli dolgokat, a bluetoothos billentyűzet és egeret, mert ezek nekem a szabadságot jelentik. Az Apple TV, amellyel a számítógépről a tévére lehet juttatni a tévéműsorokat, jó kiindulópont.

Még sohasem kérte meg Steve Jobsot, hogy készítsen olyan kütyüt, amire nagy szüksége lett volna?

Dehogynem. Amikor még nem volt ilyen elterjedt a wifi, elmondtam neki, hogy milyen drága drótnélküli hardvereket vettem, és hogy ezeket miként használom a laptopommal a házamban. Az Apple ezt követően jelenet meg az első Airporttal, az első tömegeknek szánt, olcsó és könnyen használható drótnélküli eszközzel.

Wozniak az Apple könyvét dedikálja
Wozniak az Apple könyvét dedikálja

Akár magának is megépíthetné a jövő tévéjét, hiszen arról híres, hogy a lehető legkevesebb alkatrészből szerelt össze hardvereket. Mostanában nem épít új hardvereket?

Néha megjavítom a kütyüimet, de manapság nem szívesen foglalkozom ilyesmivel. Ha elromlik egy készülék, az ember inkább kidobja, és vesz egy újat. Utoljára nagyjából három évvel ezelőtt építettem magamnak kütyüt, a Segway kulcsát kellett átalakítanom, mert a robogó abban tárolja, hogy milyen gyorsan mehet. Megkerestem az interneten a leírást, megépítettem a saját kulcsomat.

Gyorsabb lett?

Százhatvan kilométer per órára állítottam be a limitet.

Milyen kütyüt vett utoljára?

Iphone-t és néhány apróságot, például egy AA elem méretű műanyag tartót, amelybe bele lehet rakni egy AAA méretű elemet. Sok játékot, és egy nagyon erős, 400 milliwattos lézermutatót. Más nem jut eszembe, egyébként megveszek minden okostelefont és hagyományos mobilt. Van is egy fiókom, amiben csak telefonokat tárolok.

Látom a karórája is nagyon különleges.

Igen, vákuumcsövek vannak benne, és százhetven volt az indító feszültsége. Ha elfordítom a csuklómat, máris mutatja az órákat. Egyetlen PIC mikroprocesszor van benne, akár én is megépíthettem volna, annyira egyszerű.

Most milyen projekten dolgozik?

Nonprofit művészeti testületek, céges tanácsadó testületek tagja vagyok, és sokat találkozom diákokkal. Például középiskolásokkal, akik robotokat építenek versenyekre. Azt szeretném, ha a matematikával, tudománnyal és technológiával foglalkozó gyerekekre is úgy tekintenének, mint a sporthősökre vagy más hírességekre. Olyan robotokat készítenek, amelyek megküzdenek egymással, és a győztes díjat kap. De díjat kap a legjobb csapatmunka és a legjobb mérnöki munka is. Én igazából hasznos dolgokra használható robotokat szeretnék látni, amelyek elvégzik a házi teendőket.

Olyan robotot szeretne, amely elkészíti reggel a kávéját?

Inkább azt szeretném, hogy ha a robot a házamban, vagy bárki más házában magától ki tudja találni, hogy abban az adott környezetben hogyan tud kávét készíteni. A robotokat viszont nem lehet jól programozni, ugyanúgy tanulniuk kellene, mint az embereknek. Nagyon szeretem a Roombát, amely feltakarítja a szobát, és akarok egy olyan kis robotot, amely éjszaka feléled és lemossa az autómat.

Ennyire nem szeret autót mosni?

Nem arról van szó, ha kell, elviszem lemosatni. Viszont nagyon hatásos lenne, ha azt mondhatnám, hogy egy robot mossa az autómat.

Ki akar mobilon tévézni?
Ki akar mobilon tévézni?

Ha kifejlesztene egy ilyen szerkezetet, eladná az Apple-nek, mint forradalmi újdonságot?

Nem, ingyen odaadnám a terveket bárkinek, aki ezt jó ötletnek tartja. Nem vagyok nyereségorientált ember.