Még Trump tweetjeire is ráüti a "megtévesztő" pecsétet a Twitter

GettyImages-1218649583
2020.05.12. 12:15

A Twitter mikroblog-szolgáltató hétfőn azt közölte, hogy hamarosan figyelmeztető címkékkel, tájékoztató szövegekkel látják el azokat a bejegyzéseket, amik megtévesztő, félrevezető, vitatható kijelentéseket, tévinformációkat, álhíreket terjesztenek a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban – és ezt szükség esetén hajlandóak megtenni az Egyesült Államok elnökének, Donald Trumpnak a tweetjeivel is.

A cég még márciusban azt jelentette be, hogy törölni fogják azokat a tweeteket, amik közvetlen veszélyt jelenthetnek az emberek egészségére. Most Nick Pickles, a Twitter egyik stratégiai igazgatója a május 11-i blogbejegyzésében azt közölte, hogy az ilyen tweetekhez magyarázó, a helyzetet tisztázó tájékoztatást fog a rendszerük fűzni, esetenként el is rejtve ezzel az eredeti tartalmat a felhasználók elő:

Figyelmeztető címke
Figyelmeztető címke
Fotó: Twitter
Elrejtett tartalom
Elrejtett tartalom
Fotó: Twitter

Yoel Roth, a Twitter tartalmakért felelős vezetője szerint ezen eljárás alól nem lesz kivétel, a Twitter egyik legelhivatottabb, egyben legmegosztóbb felhasználója, Donald Trump sem. "Bárki megkaphatja ezeket a címkéket, aki félrevezető információkat oszt meg, beleértve a világ összes vezetőjét" – írta Roth saját twitterén.

Kétségtelen, hogy az Egyesült Államok elnöke meglehetősen hírhedt arról, hogy gyakran mérlegelés nélkül oszt meg twitteres kirohanásaiban ellenőrizetlen, de legalábbis átgondolatlan információkat, értesüléseket csaknem nyolcvanmillió követőjével. Nagy kérdés, hogy a Twitternek sikerül-e a most lefektetett elvek mentén, az ő és felhasználók milliói esetében egyaránt, következetesen ellensúlyozni ezeket. (CNN / NPR)

(Borítókép: Alex Wong/Getty Images Hungary)

 

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM