Ilona
17 °C
31 °C
Index - In English In English Eng

Svédország legmagasabb pontját is leolvasztja a rekordmeleg

2018.08.02. 11:29 Módosítva: 2018.08.02. 11:35

Svéd kutatók arról számoltak be, hogy Svédország legmagasabb pontját, a Kebnekaise-hegy gleccser borította déli csúcsát is elolvasztja az északi-sarkvidéket sújtó rekordmeleg – írja az MTI.

Soha nem tapasztaltam még ilyen mértékű hóolvadást a déli csúcson, mint idén nyáron.

– írta közleményében Gunhild Ninis Rosqvist, a Stockholmi Egyetem professzora, aki a Kebnekaise szomszédságában működő Tarfala kutatóállomás vezetője is egyben, és évek óta méri a déli csúcs magasságának változásait egy, a klímaváltozást tanulmányozó kutatás keretében.

A népszerű turistacélpontnak számító Kebnekaisének két fő csúcsa van, az északi és a déli, és míg előbbi jégmentes, utóbbit gleccser borítja, amelynek magassága évszakonként változik a jégréteg vastagságának növekedésének és csökkenésének megfelelően.

Rosqvist szerint a déli csúcs négy méternyi havat veszített július 2-a és július 31-e között. Ez azt jelenti, hogy naponta átlagosan 14 centiméternyi hó olvadt el a gleccseren júliusban, miközben Svédországot rekordhőség sújtja, erdőtüzeket okozva szerte az országban, még az északi sarkkör térségében is.

A kutató szerint ez rekordmennyiségű hó- és jégveszteséget fog eredményezni a hegyekben, ami nem jelent sok jót a déli csúcs számára, ami

  • a legutóbbi méréskor 2097 méteres volt,
  • 20 centivel magasabb, mint a 2096,8 méteres északi.

Az előrejelzések szerint ugyanakkor augusztustól már alacsonyabb lesz nála, pedig tavaly még két méter volt a különbség a két csúcs között.

A Stockholmi Egyetem szerint a déli gleccser, amelynek magasságváltozásait 1880 óta követik figyelemmel, évente egy méternyi jeget veszített az elmúlt két évtizedben.