Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Svédország legmagasabb pontját is leolvasztja a rekordmeleg

2018.08.02. 11:29 Módosítva: 2018-08-02 11:35:43

Svéd kutatók arról számoltak be, hogy Svédország legmagasabb pontját, a Kebnekaise-hegy gleccser borította déli csúcsát is elolvasztja az északi-sarkvidéket sújtó rekordmeleg – írja az MTI.

Soha nem tapasztaltam még ilyen mértékű hóolvadást a déli csúcson, mint idén nyáron.

– írta közleményében Gunhild Ninis Rosqvist, a Stockholmi Egyetem professzora, aki a Kebnekaise szomszédságában működő Tarfala kutatóállomás vezetője is egyben, és évek óta méri a déli csúcs magasságának változásait egy, a klímaváltozást tanulmányozó kutatás keretében.

A népszerű turistacélpontnak számító Kebnekaisének két fő csúcsa van, az északi és a déli, és míg előbbi jégmentes, utóbbit gleccser borítja, amelynek magassága évszakonként változik a jégréteg vastagságának növekedésének és csökkenésének megfelelően.

Rosqvist szerint a déli csúcs négy méternyi havat veszített július 2-a és július 31-e között. Ez azt jelenti, hogy naponta átlagosan 14 centiméternyi hó olvadt el a gleccseren júliusban, miközben Svédországot rekordhőség sújtja, erdőtüzeket okozva szerte az országban, még az északi sarkkör térségében is.

A kutató szerint ez rekordmennyiségű hó- és jégveszteséget fog eredményezni a hegyekben, ami nem jelent sok jót a déli csúcs számára, ami

  • a legutóbbi méréskor 2097 méteres volt,
  • 20 centivel magasabb, mint a 2096,8 méteres északi.

Az előrejelzések szerint ugyanakkor augusztustól már alacsonyabb lesz nála, pedig tavaly még két méter volt a különbség a két csúcs között.

A Stockholmi Egyetem szerint a déli gleccser, amelynek magasságváltozásait 1880 óta követik figyelemmel, évente egy méternyi jeget veszített az elmúlt két évtizedben.