Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A kutató is meglepődött, hogy a lábától centikre csattant a cápa állkapcsa

2018.08.08. 15:10

Amerikai kutatók videóra vették, ahogy egy váratlanul előbukkanó nagy fehér cápa a kutatóhajó elején, a víz fölé nyúló hídon álldogáló társuk felé ugrik, mindössze néhány centire a lábától – írja az Independent.

Az Atlantic White Shark Conservancy videóját a Boston közelében, Cape Codnál dolgozó kutatók készítették. Greg Skomal biológus épp egy hosszú rúdra szerelt akciókamerával próbált felvételeket készíteni a cápáról, amikor az állat közvetlenül alatta előtűnt a vízből, és a lába felé kapott:

Skomal később a Boston Globe-nak azt mondta, rendkívül izgalmas élmény volt ilyen közelről találkozni a cápával. Szerinte az állat vagy csak jelzésértékűen kapott oda önvédelemből, mielőtt elmenekült előlük, vagy pedig potenciális zsákmánynak nézte őt. Ő maga az első verziót szeretné hinni, mert "nem igazán szeretné senki , hogy megegyék".

A fehér cápák száma az utóbbi évtizedekben a halászat elburjánzása – a hálókba vagy az elhagyott halászfelszerelésbe való véletlen belegabalyodás – miatt erősen megcsappant, jelenleg "sebezhető" a természetvédelmi státuszuk.